Näringslivet tar över Almedalen

I år spelar politikerna en andraplansroll under Almedalsveckan i Visby, som i stället invaderas av näringslivets lobbyister.

Almedalaen förra året. Upplopp inför EMU-omröstningen med över 100 seminarier. Visby myllrade av ministrar, sakkunniga, oppositionspolitiker, lobbyister och journalister.
I år väntar ingen valrörelse.

POPULÄRT: Maud och de andra politikerna får konkurrens.

Ändå räknar Karin Lindvall, koordinator på Gotlands kommun, med att det blir minst lika många evenemang och deltagare som i fjol:

– I fjol handlade mycket om EMU-omröstningen. I år verkar den viktigaste frågan bli företagens villkor.

Av de 54 arrangörer som hittills anmält sig till Almedalsveckan har 31 anknytning till näringslivet. Partier, fackförbund och särintressen inom offentlig sektor är alltså inte viktigast. I stället är det företagen som tar notan på de flesta seminarier, frukostmöten, luncher och eftermiddagsmingel (läs barkvällar).

Bland nykomlingarna i år finns Vattenfall, Apoteket, Läkemedelsindustriföretagen, Bussbranschens riksförbund, Svensk Kärnbränslehantering, de regionala handelskamrarna och Almega, tjänsteföretagens organisation. Almega gör en storsatsning med tre dagar av presentationer, debatter och kvällssamkväm i Wisby Hotels trädgård.

I övrigt ser Svenskt Näringsliv, Skattebetalarna, Statistiska centralbyrån, Institutet för tillväxtpolitiska studier och Föreningssparbanken till att företagsklimatet inte glöms bort i högsommarvärmen.

Branschorganisationerna
De som är mest aktiva med att bedriva opinionsbildning när Sverige har nyhetstorka är dock branschorganisationerna. Jan Ström är kommunikationschef på en av dem, Läkemedelsindustriföreningen.

– Vi vill diskutera hur man ska kunna ha kvar en forskningsintensiv läkemedelsindustri i Sverige. Ett enskilt seminarium spelar kanske inte så stor roll, men vi hoppas på en effekt av att delta i Almedalen. De som deltar i veckan gör det ju för att de vill delta i debatter och träffa folk. Det här är ett för bra tillfälle för att lämna därhän, säger Jan Ström.

Enligt Karin Lindvall väntas 600-700 personer delta under veckan. De fyller mer än väl upp Visbys 500 hotellrum. De flesta är bokade sedan ett år.

– Vi har så många hotellrum som vi behöver, även om vi gärna skulle ha haft några till för inbjudna gäster. Almedalsveckan har blivit så stor att hotellbristen är ett problem, säger Jan Ström.

Flera hotellbyggen är på gång. Men till dess får flera deltagare lösa boendet på annat sätt, exempelvis genom att hyra villor. Många är politiker och tjänstemän, liksom journalister. Men mest verkar Almedalskonferenserna befolkas av lobbyister, som vandrar mellan varandras seminarier.

Företag/organisationer som håller seminarier med näringslivsanknytning under Almedalsveckan:

Svensk Kärnbränslehantering
Vattenfall
Almega/Tjänsteföretagen
Forum för småföretagsforskning
Redareföreningen
Hill & Knowlton
Apoteket
Institutet för tillväxtpol. studier
Skattebetalarna
Byggnadsarbetarförbundet
Svenskt Näringsliv
Läkemedelsindustriföreningen
SCB
Industrifacket
För. Sveriges Läromedelsprod.
Civilingenjörsförbundet
SACO
Fastighetsägarna
Kortanvändarnas riksförbund
Föreningssparbanken
Livsmedelsindustrin
Svenskt Flyg
Sydsvenska Handelskammaren
Bussbranschens riksförbund
LRF

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.