Nedåt på Wall Street

De ledande börserna i New York handlades ned under fredagen, men avslutade veckan med en uppgång på drygt 15 procent. En viss lättnad kom av nyheten att representanthuset godkänt det tilltänkta stimulanspaketet på cirka 2.000 miljarder dollar.

Vid stängning var Dow Jones storbolagsindex ned 4,1 procent till 21.637. S&P 500-indexet sjönk 3,4 procent till 2.541, samtidigt som Nasdaqs kompositindex backade 3,8 procent till 7.502.

USA har övertagit kinas ledartröja gällande antalet rapporterade virussmittade, som nu uppmäts till cirka 86.000 stycken. Samtidigt uppgår den globala tillväxttakten i antalet smittade till 13,6 procent och har varit högre än tvåsiffrigt sju av de åtta senaste dagarna, enligt analytiker vid Deutsche Bank.

”Covid-19 infektioner i USA växer fortfarande och vi är inte nära toppen av kurvan. Självklart kan man argumentera att det värsta fortfarande är framför oss på sjukvårdsfronten, och att det kan innehålla än mer smärta för företag och anställda”, skrev John Velis, valutastrateg vid BNY Mellon, i ett kundbrev.

Representanthusets talman Nancy Pelosi ska enligt Politico börjat förbereda för ett fjärde stimulanspaket, trots att republikanska ledare ställer sig tveksamma till det nuvarande behovet.

Bland enskilda aktier trotsade Öl- och sprittillverkaren Constellation Brands det bistra börshumöret och avancerade 2,5 procent. Analytiker vid Suntrust Robinson Humphrey anser att den senaste tidens fallande aktiekurs har lett till en attraktiv ingångspunkt och justerade upp riktkursen till 200 dollar per aktie. Aktien handlades till 144:43.

Mediebolaget Viacom CBS föll 8,6 procent. Många mediabolag har drabbats hårt av coronaviruspandemin och till dessa sällar sig nu Viacom CBS som på fredagen drog tillbaka sin prognos för helåret, sedan karantänsåtgärder tvingat bolaget att fördröja lanseringar av nya filmer.

Även kryssningsbolagen upplevde ett stort motstånd efter att ha blivit utelämnade ur det amerikanska stödpaketet. Carnival och Norwegian Cruise Line handlades ned 20,5 respektive 23 procent.

Walt Disney meddelade att man stänger ned sina temaparker tillsvidare. Aktien stängde 9,6 procent ned.

US Steel räknar med en betydande minskning i efterfrågan under helåret och drar ned sina investeringar med 125 miljoner dollar till 750 miljoner dollar. Stålbolaget sjönk 5,5 procent.

GM har meddelat sina 69.000 anställda att de ska få tillfälliga sänkningar av lönen med 20 procent. GM handlades ned 5,2 procent.

GAP backade 7,8 procent. Klädkedjan har dragit tillbaka sin helårsprognos och sin utdelning efter att ha stängt alla sina butiker.

Räntan på den tioåriga amerikanska statsobligationen var ned 17 punkter till 0,68 procent.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.