Nedgång väntas på börsen

Stockholmsbörsen ser ut att vända lätt nedåt när måndagens handel inleds, sett till vad börsterminerna indikerar, efter en nyhetsmässigt ganska lugn morgon.

Omkring klockan 8.30 låg terminerna för DAX i Frankfurt och CAC40 i Paris runt minus 0,3-0,4 procent. Förhandeln hos IG indikerade en öppning 0,3 procent nedåt för Stockholms OMXS30-index.

I fredags kväll meddelade USA:s president att USA nått ett ”betydande fas 1-avtal” med Kina, som kommer att ligga till grund för ett större avtal senare under året. Avtalet innebär att USA inte kommer att höja tullarna för kinesiska varor den 15 oktober, medan Kina bland annat kommer att öka sina köp av jordbruksprodukter.

Beskedet gav ett lyft till fredagens USA-börser och de ledande börsindexen stängde upp med drygt en procent. Även i Asien var det stigande börser i måndagens handel. Kinabörserna steg 1-1,5 procent. Tokyobörsen var dock helgstängd.

Brexit-optimismen från slutet av förra handelsveckan har samtidigt dämpats något. Mycket arbete återstår i brexitsamtalen mellan EU och Storbritannien, enligt ett uttalande från EU-kommissionen på söndagen. Samtalen ska fortsätta.

På måndagen är det helgdag i USA, Columbus Day, vilket kan leda till allmänt lugnare handel på finansmarknaderna. USA-börserna är öppna, men räntemarknaden stängd.

På nyhetsfronten har Lundin Gold meddelat att oroligheterna i Ecuador har börjat påverka bolagets guldprojekt Fruta del Norte och därför har bolaget börjat skära ned på vissa aktiviteter.

En strejk har brutit ut på Volvos dotterbolag Mack Trucks produktionsanläggningar i USA. Den omfattar cirka 3.500 anställda på sex amerikanska anläggningar där produktionen kommer att ligga nere. Det är vitala anläggningar för Macks produktion, enligt Volvos presschef Claes Eliasson.

På råvarumarknaden handlades råoljepriserna något lägre på måndagsmorgonen efter torsdagens och fredagens uppgångar. Basmetallpriserna noterades oregelbundet.

Rekommendationer

* Handelsbanken Capital Markets höjer sin rekommendation för MTG till köp från behåll. Riktkursen ökas till 90 från 87 kronor, erfar Nyhetsbyrån Direkt.

* Börsveckan ger köpråd på Kopparbergs, Björn Borg och Sobi samt rekommenderar sälj i Midsona.

* DI rekommenderar köp i Better Collective.

* Berenberg Bank sänker riktkursen för Nordea från 90 till 80 kronor. Rekommendationen köp upprepas, enligt Bloomberg.

* Santander höjer riktkursen för H&M till 232 kronor från 196. Rekommendationen köp upprepas.

* Redeye inleder uppdragsbevakning av Ascelia Pharma med ett rättmätigt värde (”fair value”) i ett basscenario om 27 kronor, vilket motsvarar en premie om nära 50 procent jämfört med aktuell kurs på 18:50 kronor.

Makroagendan

* AF: veckostatistik kl 10.45

* EMU: industriproduktion augusti kl 11.00

På måndagen är det handelspremiär för det nyetablerade fastighetsbolaget Fleming Properties på Spotlight Stock Market. Under september emitterade Fleming Properties totalt 5,95 miljoner aktier till ett pris om 10 euro per aktie, innebärande en värdering på cirka 600 miljoner kronor.

På tisdag tar rapportperioden fart i USA med siffror från bland annat flera storbanker.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.