Nedgång väntas på börsen

Stockholmsbörsen ser ut att öppna lägre på den rapportintensiva onsdagsmorgonen. Inget stöd finns att hitta i gårdagens USA-börs som föll under tisdagkvällen efter svaga rapporter och motgångar i brexitförhandlingarna.
Nedgång väntas på börsen - nasdaq-omx-affarsvarlden-700_binary_6891975.jpg

Premiärminister Boris Johnson förlorade på tisdagen den andra omröstningen gällande tidsplanen, vilket gör det praktiskt taget omöjligt att få igenom brexit till den 31 oktober, rapporterade Bloomberg News.

OMXS30-indexet väntas öppna ned 0,5 procent till 1720, enligt IG Markets förhandel. Blickarna riktas mot bankaktier, där Swedbank, SEB och Handelsbanken har släppt kvartalsrapporter under morgonen.

Handelsbankens rörelseresultat blev 4.641 miljoner kronor för det tredje kvartalet, vilket kan jämföras med förväntade 5.258 miljoner kronor, enligt Infront Data. Resultatet belastades med omstruktureringskostnader på 900 miljoner kronor. Borträknat eo-posterna var resultatet starkare än väntat, bland annat på tack vare lägre kreditförluster. Handelsbankens räntenetto låg i linje med förväntningarna.

Handelsbanken sjösätter stort sparprogramHandelsbankens rörelseresultat blev 4.641 miljoner kronor i det tredje kvartalet 2019.  

Swedbanks rörelseresultat för det tredje kvartalet kom in lägre än väntat och bankens nya vd Jens Henriksson påpekar att banken måste ”gå till botten” med penningtvättsanklagelserna och åtgärda bristerna, något som drivit upp kostnaderna under kvartalet. Kostnader för eventuella böter går dock ännu inte att uppskatta, sade han vid en presskonferens.

Svag rapport från SwedbankSwedbanks rörelseresultat blev 5.841 miljoner kronor i det tredje kvartalet 2019. 

SEB:s räntenetto steg till 5.983 miljoner kronor i det tredje kvartalet, jämfört med 5.692 miljoner kronor kvartalet före. Analytikerna väntade sig ett lägre räntenetto på 5.790 miljoner kronor, enligt Infront Datas snittestimat.

SEB:s räntenetto över förväntanSEB:s rörelseresultat hamnade knappt över analytikernas förväntningar och räntenettot kom också in över prognoserna.  

”En positiv volymeffekt på utlåningen motverkades delvis av en negativ marginalutveckling”, skriver SEB.

Ståltillverkaren SSAB rapporterade ett justerat rörelseresultat om 300 miljoner kronor, klart under väntade 444 miljoner. Fyra av fem affärsområden var svagare än väntat, med Europa som svagaste kort i spåren av högre järnmalmspris och lägre försäljningspriser.

Vinstmiss för SSABStåltillverkaren SSAB:s rörelseresultat uppgick till 150 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2019. 

Kraft- och automationsbolaget ABB redovisade ett rörelseresultat på 806 miljoner dollar för det tredje kvartalet, vilket kan jämföras med analytikernas snittförväntningar om 794 miljoner kronor, enligt Infront Data.

ABB minskar vinstenKraft- och automationsbolaget rapporterar en minskad vinst, orderingång och intäkter för kvartalet.  

Ur morgonens nyhetsflöde har streamingbolaget Nent ingått ett avtal med norska Telenor om att slå samman Viasat Consumer.

”Sammanslagningen kommer att generera betydande aktieägarvärde och ligger helt i linje med vår strategi att fokusera på de avsevärda möjligheter vi ser på den snabbväxande streaming-sektorn”, kommenterade Nents vd Anders Jensen.

Fastighetsbolaget SBB gör en riktad nyemission till Kungsledens största ägare, Gösta Welandson, enligt ett pressmeddelande. Gösta Welandson har tecknat för 400 miljoner till kursen 22:00 kronor per aktie, runt 10 procents premie jämfört med stängningskursen på tisdagen.

Gymkedjan Sats kommer att börsnoteras till kursen 23:50 på Oslobörsen, vilket är i botten av det indikativa intervallet 23:50-28 kronor, framgår av ett börsmeddelande.

Sats noteringskurs i botten av intervalletGymkedjan Sats kommer börsnotera till kursen 23:50 kronor på Oslobörsen, vilket är i botten av det indikativa intervallet 23:50-28 kronor, framgår av ett börsmeddelande. 

Senare under handelsdagen väntas rapporter från bland annat:

Lifco (11.30)

Veoneer (12.00)

Beijer Electronics (13.00)

Nobia (13.00)

Nolato (14.00)

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.