Negativ inledning väntas på börsen

Stockholmsbörsen gick mot en lätt negativ inledning av en vecka späckad med inkommande makroekonomiska besked.

Helgens stora nyhet har rört Ericsson, som nått förlikning med amerikanska myndigheter i den stora mut- och korruptionsutredningen. Helgen har varit relativt tunn på nyheter kring handelssamtalen mellan USA och Kina, som väglett indexrörelserna den senaste tiden.

OMXS30 såg ut att öppna omkring 0,2 procent ned på måndagen, enligt IG Markets morgonhandel, likt flera av de större europeiska börsindexen. Asienbörserna inledde samtidigt veckan lite trevande, men med mestadels försiktiga uppgångar.

Ericsson accepterar en förlikning med amerikanska justitiedepartementet DOJ och finansinspektionen SEC i fallet som rör korruptions- och mutanklagelser och kommer betala 1 miljard dollar i böter, enligt pressmeddelanden som skickades ut på fredagen.

Det totala bötesbeloppet för Ericsson landar på 10,1 miljarder kronor, något som täcks fullt ut av den avsättning om 11,5 miljarder kronor som bokades i det tredje kvartalet 2019.

Penningtvättsdrabbade Swedbank minskar koncernledningen, enligt ett pressmeddelande där det framgår att koncernriskchef Helo Meigas och nuvarande chefen för Baltisk bankrörelse Charlotte Elsnitz lämnar banken. Kulturen i banken ska samtidigt utvärderas.

Flera av storbolagen har fått justerade riktkurser och rekommendationer. JP Morgan sänker sin rekommendation för Assa Abloy till neutral. Riktkursen ligger kvar på 230 kronor. Aktien stängde på 228:90 kronor i fredags. Banken höjer också riktkursen för Atlas Copco till 365 kronor från 345 kronor. Rekommendationen övervikt upprepas. A-aktien stängde på 359:50 kronor i fredags.

Jefferies International sänker sin rekommendation för Telia till behåll från köp. Riktkursen sänks till 40:90 från 49:20 kronor. Aktien stängde på just 40:90 kronor på fredagen.

Även mindre bolag berördes av analyser. I senaste numret av Börsveckan rekommenderas köp av Allgon, Academedia och Recipharm. Rådet avvakta delas samtidigt ut för Engelska Skolan, K-fastigheter, Railcare och Note.

Aluminiumföretaget Gränges djärva investeringar ökar både risken och potentialen, anser DI. Möjligheterna överväger och aktien är köpvärd, skriver tidningen i analysen under vinjetten “Veckans aktie”.

Strålbehandlingssystemleverantören Elekta har avslutat sin investering i amerikanska Viewray och kontrollerar därefter cirka 7,6 procent av aktierna för 36 miljoner dollar. Ursprungligen talade Elekta om att investeringen kunde generera kontroll över cirka 9,9 procent.

Moberg Pharmas läkemedelskandidat MOB-015 har uppnått det primära målet i en fas 3-studie vid behandling av nagelsvamp. Även viktiga sekundära behandlingsmål uppges ha uppnåtts.

Oncopeptides har presenterat data från studierna Horizon och Anchor kring sin läkemedelskandidat melflufen vid behandling av en form av blodcancerformen multipelt myelom. Carnegie spår att aktien kommer gå upp på nyheten. Aktien har också fått höjd riktkurs från Jefferies till 225 kronor från 220 kronor, med upprepad köprekommendation. Fredagens stängningskurs var 139:90 kronor.

Bostadsutvecklaren Oscar Properties meddelar att motsvarande cirka 70 procent av företrädesemissionen har tecknats under anmälningsperioden som har förlängts en gång tidigare. Bolaget har nu beslutat att förlänga teckningsperioden igen till den 12 december. Den 6 november offentliggjorde den finansiellt pressade bostadsutvecklaren villkoren för en nyemission av stamaktier med företrädesrätt för befintliga stamaktieägare om 249 miljoner kronor.

Styrelsen i medicinteknikbolaget Quickcool uppger sig behöva mer tid för att slutföra förhandlingar och ta beslut om bolagets finansiering.

Teknikbolaget Anoto meddelar att ytterligare två skoldistrikt i USA kommer börja använda bolagets utbildningslösning KAIT, framgick av ett pressmeddelande utan ordervärde.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här