Negativa besked får inte genomslag
Stockholmsbörsen var stigande vid lunchtid på fredagen, i likhet med de ledande europeiska börserna, ledd av främst cykliska aktier. Bakom den positivare stämningen på aktiemarknaderna låg förnyad optimism kring att de statliga åtgärderna världen över ska dämpa nedgången i den globala ekonomin.
“Det som gör att börsen klarar sig förhållandevis bra är att marknaden har accepterat att fjärde och första kvartalet är mycket svaga för de flesta konjunkturella bolag till följd av den globala lagernedragning som har pågått. Sedan finns det en samsyn bland vd:ar att den nuvarande produktionsnivån inte återspeglar den underliggande efterfrågan. Därmed har marknaden insett att de riktigt svaga resultaten som vi sett och kommer att få se under första kvartalet inte är representativa”, säger Henrik Moberg, aktiestrateg på Danske Bank, till Nyhetsbyrån Direkt.
Klockan 12.30 var OMXS30 1,7 procent högre till noteringen 684,4. Omsättningen uppgick till 4,7 miljarder kronor.
Vidare pekar Henrik Moberg på att värderingarna är extremt låga och att aktier normalt ska värderas mycket högt i en lågkonjunktur, men att problemen på kreditmarknaderna gör att så inte är fallet.
“Bolagen bör inte vara kvar på börsen när de ger en direktavkastning på 5-6 procent medan de låga räntorna i teorin gör det möjligt att köpa ut dem med en ränta på 3 procent. Skulle kreditmarknaden förbättras kommer kurserna att lyftas momentant bara för att den underliggande värderingen är för låg. Sedan är det exempellösa åtgärder som vidtagits från centralbanker och regeringar och förr eller senare slår det igenom”, säger Henrik Moberg.
Mer konjunkturkänsliga bolag som verkstad och råvarurelaterat steg kraftigt i hela Europa efter uppgifter på torsdagskvällen om att Obama-administrationen utarbetar ett program för att skydda bolånetagare. Utöver det har senaten i Australien sagt ja till ett modifierat stimulanspaket motsvarande 29 miljarder dollar och den amerikanska kongressens båda kammare ska senare på fredagen rösta om, och säga ja till, det finanspolitiska stimulanspaketet på 789 miljarder dollar.
För svensk del ökade Volvo B 4,1 procent till 43:50 kronor, SKF B klättrade 3,5 procent till 82:25 kronor och Sandvik steg 3,9 procent till 53:75 kronor.
Assa Abloy B hade en uppgång på 2,9 procent till 89:25 kronor sedan resultatet före skatt för det fjärde kvartalet exklusive engångsposter blivit 5 procent bättre än SME-konsensus och även den oförändrade utdelningen om 3:60 kronor var bättre än väntat. För 2009 spådde dock bolaget negativ organisk tillväxt.
Saab B föll med 15 procent till 68:50 kronor. Resultat före skatt blev en förlust på över 1 miljard kronor under det fjärde kvartalet men justerat för engångsposter var det 4 procent bättre än SME Direkts prognossammanställning. Styrelsen föreslog i samtidigt en sänkt utdelning till 1:75 kronor, mot SME-konsensus på 4:17 kronor.
Nibe lyfte 9,5 procent till 54:75 kronor efter att ha överträffat förväntningarna med 37 procent på resultatet före skatt under det fjärde kvartalet enligt SME Direkt och även omsättningen var något bättre än väntat. Utdelningen var oförändrad till 1:15 kronor vilket också det var över snittestimatet.
Q-Med tappade 4,8 procent till 29:50 kronor efter att ha rapporterat en större kvartalsförlust än väntat samtidigt som utdelningen slopades. Bolaget höll dock fast vid målet om att visa en hög tillväxt med god lönsamhet.
Betsson B var 11 procent högre till 92:50 kronor efter att bolaget rapporterat ett kraftigt stigande resultat och omsättning för det fjärde kvartalet jämfört med samma period ett år tidigare. Utdelningen höjdes med 10 öre till 5:10 kronor.
I banksektorn var det något svagare utveckling. Swedbank A sjönk 0,9 procent till 32:50 kronor tyngd av att UBS sänkt riktkursen till 30 kronor från tidigare 44 kronor. SHB A tappade 0,2 procent till 123 kronor och hölls nere av att Citigroup sänkt rekommendationen till sälj från tidigare behåll. SEB A var 0,5 procent upp till 51 kronor och Nordea ökade 0,4 procent till 49:70 kronor.
Statistik från Estland, där flera av de svenska bankerna har stor verksamhet, visade att BNP sjönk med 9,4 procent under fjärde kvartalet. Det var mer än väntade 6,5 procent.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.