Nel vänder upp efter explosionsbesked

Norska Nels aktie vände upp med kraft efter lunch på torsdagen. Bolaget, vars vätgaslösning för fordon drabbades av marknadens tvivel efter en explosionsbrand på en av mackkedjan Uno-X anläggningar på söndagen, har sett nära en tredjedel rakas av bolagsvärdet sedan händelsen.

Nel inledde för tredje dagen i följd kraftigt ned i Oslobörsens tidiga handel på torsdagen. Strax efter lunch syntes dock gröna siffror, 8 procent upp efter en rusning som följde en statusrapport från oberoende utredare som bolaget publicerade.

“Baserat på platsanalyser är slutsatsen att varken elektrolyseringsutrustning eller dispenser använda av kunden haft någonting med incidenten att göra. Vi kommer fortsätta analysera övriga komponenter på platsen för att finna källan”, sade Geirmund Vislie, verksamhetschef på konsultfirman Gexcon.

Bolaget, som blivit en småspararfavorit i både Norge och Sverige, har haft en positiv börsresa de senaste fem åren, då kursen rusat från 0,50 norska kronor till nära 8 kronor i början av maj i år. Nels vd ser fram emot att lägga händelsen bakom sig.

“Vi är nöjda med de preliminära slutsatserna och vår elektrolys-division kommer nu återgå till normal verksamhet”, säger vd Jon André Løkke i pressmeddelandet.

Svenska börsbolaget Powercell, en annan småspararfavorit, tillhandahåller bränslestackar inom vätgas. Aktien har i princip följt Nel-aktiens rörelser de senaste dagarna men inte fallit lika mycket. På torsdagen var aktien ned 3 procent.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här