New York: KPI-data gav bred uppgång

Kurserna på börserna i New York steg på bred front på fredagen efter att marknaden fått en rejäl dos med makrostatistik som föll investerarna i smaken.

Marknadens stora fokus låg på konsumentpriserna, vilka påvisade en tamare ökningstakt än väntat. Kärn-KPI ökade med 0,1 procent vilket kan jämföras med marknadens förväntningar på 0,2 procent.

Bytesbalansunderskottet blev något lägre än väntat samtidigt som tillverkningsindexet i New York var betydligt starkare än väntat.

Dow Jones index stängde upp 0,6 procent till 13.639. På den bredare marknaden var S&P 500 index upp 0,7 procent till 1.533 medan Nasdaq Composite index ökade med 1,1 procent till 2.627. Omsättningen på NYSE uppgick till 3.491 miljoner aktier och på Nasdaq till 2.572 miljoner aktier.

Under den gångna veckan har marknaden riktat ett stort intresse mot de stigande obligationsräntorna som under inledningen av veckan sände ned börserna rejält. Fredagens statistik hjälpte till att få ned räntorna något.

Räntan på den tioåriga obligationen var fem punkter lägre vid 5,17 procent samtidigt som trettioåringen var tre punkter lägre vid 5,26 procent.

Bland övrig statistik som inkom var industriproduktionen oförändrad samtidigt som kapacitetsutnyttjandet i industrin föll något. Marknaden hade räknat med att produktionen skulle öka med 0,2 procent. Minskningen i kapacitetsutnyttjandet bidrog till en minskning i marknadens inflationsoro då landets industri använder mindre av sin tillgängliga kapacitet för att producera varor.

Goldman Sachs uppgraderade sin rekommendation på processorjätten Intel till köp, från tidigare neutral. Aktien klättrade med 4,4 procent till 24,24 dollar och ledde uppgångarna på den tekniktunga Nasdaqbörsen.

Bland övriga tungviktare på Nasdaq klättrade Cisco med 2,1 procent till 27,39 dollar och Oracle med 1,1 procent till 19,86 dollar.

Nya affärer bidrog till att hålla humöret uppe under fredagen. Nymex Holdings steg på rykten om en försäljning av bolaget till NYSE; Deutsche Boerse eller CME.

Även budkriget om börsoperatören CBOT gick vidare. CME höjde budet på CBOT med 485 miljoner dollar. Höjningen kommer i spåren av att ICE under torsdagen höjde sitt bud på samma bolag. CME:s bud var tidigare värt 10,2 miljarder dollar.

Casino- och hästsportbolaget Penn National Gaming blev sålt till ett antal fonder ledda av private equitybolag. Konsortiet bjöd 67 dollar per aktie för bolaget, vilket innebar en premie på 31 procent. Aktien klättrade 21,5 procent till 62,12 dollar.
På rapportfronten inkom Adobe Systems med sin rapport för det senaste kvartalet. Aktien ställdes ned 2,8 procent till 42,75 dollar efter att bolagets prognos kommit in i den lägre delen av analytikernas estimat.

Bland svenska bolag noterade i USA avancerade Ericsson med 1,1 procent till 37,69 dollar. Teleoperatören Millicom handlades upp rejält. Aktien steg 4,6 procent till 92,57 dollar. MTG:s intressebolag CTC Media steg 4,5 procent till 28,58 dollar. Det svenska mediabolaget är storägare i CTC.
afv.se/Nyhetsbyrån SIX

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.