Nivert en av Europas 30 mäktigaste affärskvinnor
Det berömda ”glastak”, som är benämningen på det fenomen som anses hindra kvinnor i från att avancera till näringslivets riktiga toppositioner, är på väg att spricka. Det hävdar Wall Street Journal som listat Europas 30 mest inflytelserika affärskvinnor. På en hedervärd tolfte-plats kommer Marianne Nivert, Telias järnlady som nyligen blev permanent VD för bolaget.
”Fru Nivert har kommit fram, till slut” skriver tidningen och redogör noga för den karriärgång som gjort henne till en långvägare i bolaget innan hon så småningom nådde den ultimata makten. Den start hon fick som tillförordnad VD beskrivs dock som ”quick and dirty”.
”Hon blev omedelbart indragen i den ironiska, och generande, situationen av att ett före detta statligt monopol förvägrades en UMTS-licens på sin hemmamarknad.” Om hennes framtid sägs; ”Nu har Telia sagt att Nivert ska stanna som VD fram tills hon planerar att dra sig tillbaka under senare delen av 2002. Det ger henne ett och ett halvt år vid rodret på ett av Sveriges största företag för att bevisa hur väl hon kan navigera sig fram i krabb sjö på det alltjämt ombytliga telekomhavet.”
Marianne Nivert är det enda svenska bidraget på listan. Ytterligare en nordisk kvinna finns dock med på fjortonde plats; Sari Baldauf, chef för Nokia Networks, och en av de kandidater som pekats ut som Soneras blivande VD efter Kaj-Erik Relander.
Toppar listan över gör Fabiola Arredondo, chef för Yahoo i Europa, som sedan hon klev på posten 1997 expanderat portalen till åtta marknader och skött företaget under en tid då antalet anställda vuxit från 13 till 500 personer. Arredondo har, blott 34 år gammal, en kometkarriär bakom sig och har arbetat med såväl investmentbanking på JP Morgan som på Bertelsmanns skivbolag BMG och BBC Worldwide. För bara några veckor sedan meddelades dock att hon nu lämnar Yahoo för att starta upp ett eget riskkapitalbolag med inriktning på media.
Som god tvåa kommer Marjorie Scardino, VD för internationella mediejätten Pearson, och nyligen invald som andra kvinnan någonsin i Nokias styrelse. Hon lät tala om sig i april förra året när hon var drivande kraft bakom jättefusionen mellan dåvarande brittiska Pearsons TV-division och den europeiska tv- och radiojätten CLT-Ufa. Även Clara Furse, nyligen utsedd till VD för Londonbörsen, LSE kapar åt sig en av listans topplaceringar, och kommer på tredje plats.
Dessutom kapar två av världens ledande modedrottningar åt sig varsin plats före Marianne Nivert. Donatella Versace (fyra på listan), vice ordförande och designchef på modehuset Versace som hon tog över efter det att hennes bror, grundaren Gianni Versace blivit brutalt mördad 1997, har börjat få ordning på finanserna efter en turbulent tid och uppges ha hittat en egen designstil som faller köparna i smaken. Den italienska modedrottningen Miuccia Prada (sexa på listan), är den kreativa hjärnan bakom modehusets tillväxt och har förvandlat Prada från en sömnig väsktillverkare till en av modevärldens starkast lysande stjärnor.
Europas 15 mäktigaste kvinnor 1. Fabiola Arredondo, VD Yahoo Europa 2. Marjorie Scardino, VD Pearson 3. Clara Furse, VD London Stock Exchange 4. Donatella Versace, vice ordförande och designchef Versace 5. Anita Roddick, grundare The Body Shop 6. Miuccia Prada, designer Prada 7. Margareta Barrett, VD Merrill Lynch HSCB i England 8. Barbara Kux, försäljningsdirektör för Ford i Europa 9. Ana Patricia Botin, VD Suala Capital Advisers i Spanien 10. Elisabeth Murdoch, medlem av mediefamiljen Murdoch och styrelseledamot i tidningsförlaget Future Network i England 11. Wanda Rapaczynski, chef för Agora SA, Polen 12. Marianne Nivert, VD Telia 13. Julie Meyer, VD Ariadne Capital i England 14. Sari, Baldauf, VD Nokia Networks 15. Martha Lane Fox, grundare och direktör Lastminute.com
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.