Nobina lyfter efter rapport

Efter en tassande inledning tog Stockholm på fredagsförmiddagen fart och lyfte, med uppgångar för så gott som samtliga sektorer.

I USA stängde börserna på torsdagskvällen nära nya rekordnivåer och nyheten att landets president Donald Trump ska ställas inför riksrätt hade ingen uppenbar negativ inverkan.

I Europa handlades de ledande börserna lätt uppåt och både DAX och CAC40 var högre.

Omkring klockan 10.15 hade OMXS30-index stigit med 0,4 procent till 1.790 och aktier för 3,0 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen.

Bland sektorerna gick råvaror, industri och hälsovård bäst, medan dagligvaror och teknik noterade mindre uppgångar. I OMXS30 toppade SCA följt av Astra Zeneca, där det sistnämnda bolaget klättrade 1,3 procent. Astra Zeneca har sålt rättigheterna för bröstcancerläkemedlet Arimidex och prostatacancerläkemedlet Casodex till Juvisé Pharmaceuticals i Europa, Afrika och ett antal andra länder.

Hexagon, Swedish Match, SSAB, Electrolux och Autoliv var ensamma om att handlas på minus bland OMXS30-bolagen.

SSAB handlades med ett marginellt minus. Det amerikanska stålbolaget US Steel har förutspått en förlust för fjärde kvartalet och helåret, och justerar sin investeringsprognos för 2020. ”Även om stålmarknaderna i Nordamerika återhämtar sig, är Europa och rörsegmenten fortfarande svaga”, skriver USA-bolaget.

Bussoperatören Nobina steg 6,7 procent, trots att bolagets justerade resultat före skatt för det gångna kvartalet sjönk med 8 procent till 225 miljoner kronor. Att resultatet sjönk berodde, enligt vd Magnus Rosén, på att Nobina sedan slutet av andra kvartalet befinner sig i en period med omfattande så kallad kontraktsmigrering, vilket ofta ger tillfälligt lägre lönsamhet. Nobinas omsättning ökade till drygt 2,76 miljarder kronor, motsvarande en försäljningstillväxt på 6,3 procent varav 0,6 procent organisk.

Searchlight har höjt sitt bud på Opus till 8:50 kronor per aktie, från tidigare 7:75 kronor, och bilbesiktningsbolagets styrelse rekommenderar ägarna att acceptera det nya, höjda budet. I samband med rekommendationen passade Opus på att göra en vinstvarning för det fjärde kvartalet, där ebita-resultatet enligt bolaget kommer att vara lägre än marknadens nuvarande förväntningar. Opusaktien handlade 7,5 procent högre till 8:41 kronor.

En av dagens stora vinnare var medicinteknikbolaget Irras, som lyfte hela 23 procent. Pareto Securities avgav inför öppningen bedömningen att aktien borde avancera med 30 till 40 procent efter torsdagskvällens besked om en CE-märkning för Irraflow, ett besked som ger klartecken för försäljning i Europa.

Även C-Rad gick starkt och handlades upp 6,4 procent. Per-Arne Blomquist, ny styrelseledamot i C-rad, har köpt aktier i bolaget för nära 5 miljoner kronor, enligt Finansinspektionens insynsregister. Aktierna var hans första i C-rad, enligt ägardatatjänsten Holdings.

Klövern var upp drygt 2 procent. Fastighetsbolaget har köpt två fastigheter i Linköping för 345 miljoner kronor.

Projektengagemang ska vidta nya effektiviseringsåtgärder för att öka sin lönsamhet. Åtgärderna ska ge en årlig effekt på 55 miljoner kronor och engångskostnaden för att genomföra dem uppskattas till 25 miljoner kronor – en summa som belastar resultatet i fjärde kvartalet. Aktien stärktes 3,5 procent.

Embracer avancerade 2,3 procent. Bolaget köper spelutvecklaren Tarsier Studios, som utvecklar äventyrsspel och plattformspussel. Priset var 88 miljoner kronor kontakt samt 11 miljoner kronor i nya Embracer-aktier, plus en villkorad tilläggsköpeskilling.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.