Nokias varning: Regleringsiver kan leda till kostnadschock

Nokias vd Rajeev Suri höjer ett varningens finger åt europeiska länder som börjat undersöka huruvida komponenter från kinesiska Huawei och ZTE ska bannlysas eller begränsas från 5G-nätverk, skriver Financial Times.
Nokias varning: Regleringsiver kan leda till kostnadschock - rajeev-suri-700_binary_6959988.jpg

Striktare regler i Europa i samband med implementeringen av 5G-nätet skulle troligtvis innebära utökade säkerhetskontroller som i sin tur skulle medföra ökade kostnader för telekombranschen, menar Nokias vd Rajeev Suri i en intervju med FT.

Trots att Huawei vid sidan av Ericsson är huvudkonkurrent till Nokia, och det finska telekombolaget troligtvis skulle gynnas av att Huaweis export begränsas, skulle en certifiering av varor land för land inte leda utvecklingen av 5G-nätet framåt, påpekar Rajeev Suri enligt tidningen.

5G-nätverket bygger nämligen på mjukvara som ständigt kommer behöva uppdateras, vilket innebär att striktare regler i botten kan komma att orsaka störningar, menar Rajeev Suri.

”Vi bör vara försiktiga (med ytterligare regler reds anm). Vi behöver inte fler förbud, mer byråkrati eller utökade kostnader”, sade Rajeev Suri, som dock inte ville diskutera Huawei och de problem som gett syre åt säkerhetsdebatten.

I motsats till detta sade Nokias teknikchef Marcus Weldon i en intervju med BBC i fredags att Huawei de facto utgör en säkerhetsrisk för Storbritannien och att Nokia onekligen är ett säkrare val. Moderbolaget tog dock avstånd från uttalandet.

Storbritanniens nationella säkerhetsråd har enligt uppgifter gett regeringen rådet att tillåta Huawei-komponenter i de delar av 5G-näten som ej anses utgöra ”kärnteknologi”. Ett slutgiltigt beslut låter dock vänta på sig.

USA svartlistade tidigare i år Huawei, vilket medförde att flera tillverkare av amerikanskutvecklad chipteknologi rev kontrakt med telekombolaget. USA har anklagat Huawei för att möjliggöra spionage för den kinesiska regimens räkning samt för att ha begått sanktionsbrott genom otillåten handel med amerikansk teknik till Nordkorea och Iran.

Efter helgens G20-möte sade president Donald Trump att restriktionerna ska lättas. Senare förtydligade Vita huset att lättnaderna endast gällde för varor som redan är ”allmänt tillgängliga” samt att svartlistningen kvarstår.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets