Nordea: För tidigt för hushållen att andas ut – boräntorna kan nå 5%

Riksbankens senaste räntehöjning förändrar förutsättningarna på bostadsmarknaden. Nordeas chef för makroekonomisk analys, Susanne Spector, säger att hushållen kan ha dragit en lättnadens suck för tidigt.
Nordea: För tidigt för hushållen att andas ut – boräntorna kan nå 5% - spector-bostader

Er prognos för bostadsprisernas utveckling låg på 20% nedgång från toppen. Har ni justerat den efter räntehöjningen?

”Nej, vi håller kvar vid det. Det finns tecken på en tillfällig stabilisering av marknaden. Tittar man till exempel på SEB:s boprisindikator för hushållens förväntningar som publicerades i morse så sluttade de uppåt kraftigt. Jag tror förvisso att de vänder ner igen, när det sjunker in hos hushållen att räntan kommer att gå upp mer. Men i dagsläget känns 20% som en välbalanserad prognos”, säger Spector.

Hon tror att hushållen tolkar höjningen som en tillfällig räntetopp även om Riksbanken säger att nivån ska ligga kvar till 2026.

”Vi och i princip alla andra aktörer räknar ju med att den ska gå ner redan under nästa år. Inte till noll då, men runt 2%”.

Fulla effekten ses först i juli

Förväntan om en vändning kan göra hushållen litet mindre känsliga för toppen i år, tror Spector. En topp som Nordea förmodar kommer att landa på 3,25% från Riksbankens sida. Huruvida det blir 25 eller 50 punkter upp i april avgörs dock av inkommande data, säger hon, bland annat januaris inflationssiffror som kommer nästa måndag.

”Givet vår egen prognos för inflationen så tycker vi att det ser mer troligt ut med 25 punkter. Men det säger vi med stor ödmjukhet eftersom data överraskat mycket det senaste året och kan göra det igen. Inflationen, företagens prissignaler och kronan är de tre faktorer vi bedömer som avgörande vilken nivå Riksbanken väljer.”

När slår höjningarna igenom på allvar för hushållen?

”Vår syn, baserad på historisk data, är att det tar runt tre månader. Det gör att den fulla effekten visar sig först i juli om Riksbanken höjer sista gången i april.”

Bolåneräntan lär blir dyrare

Enligt Susanne Spector innebär det att bara hälften av den totala höjning som är att vänta slagit igenom hos hushållen idag; att den snittränta man faktiskt betalar med andra ord kommer att toppa på knappt 5% i sommar, men att man bara kommit halvvägs dit, givet att utgångsläget låg på runt 1,5%.

Avgörande för de generella ekonomiska utsikterna blir vilken effekt de höjda månadskostnaderna får på konsumtionen. Hushållen kan ha dragit en lättnadens suck för tidigt.

”Man kanske tänker att elpriserna blev inte så illa som befarats och ’jag har fortfarande råd att betala räntan – de har väl höjt klart snart’. Men då har man inte en så tydlig bild av vad som fortfarande väntar via bolånet”, säger Susanne Spector.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder
Annons från Invesco