Nordea: Bomarknadsrallyt fortsätter

Prisrallyt på Sveriges bostadsmarknad kommer att fortsätta, förutspår Nordea i spåren av den överenskommelse kring amorteringskrav som regeringen, Vänsterpartiet och de fyra borgerliga partierna nådde i helgen.

”Hushållens finansiella situation förblir mycket gynnsam. Enligt våra beräkningar kommer hushållens totala ränteutgifter som andel av inkomsten i år att nå den lägsta nivån på 35 år. Fram tills dess att potenta makrotillsynsåtgärder genomförs kommer rallyt att fortsätta”, uppger Andreas Wallström, chefsanalytiker vid Nordea, i en analys. Vissa detaljer kring amorteringskravet är inte spikade ännu, men kravet väntas likna det förslag som Finansinspektionen gick fram med tidigare i år. Eftersom det nya kravet inte väntas gälla nybyggnation är det något mildare än det tidigare, noterar Nordea-analytikern.

Överlag bedömer Wallström att effekterna av kravet kommer att bli begränsade med anledning av att hushållen redan har ökat sina amorteringar kraftigt under de senaste åren. Riksbanken har bedömt attdet tidigare planerade kravet skulle minska hushållens skuldsättningsgrad med 3 procentenheter på ett decennium. Utifrån det nya, mildare förslaget kan man förvänta sig en ännu mindre effekt, anser Andreas Wallström.

Amorteringskravet riskerar att förvärra husmarknadens funktion genom att minska rörligheten ytterligare, uppger Nordea-ekonomen med hänvisning till att kravet kan få hushållen att tveka inför att flytta eftersom det kan innebära att man måste börja amortera.

Regeringen är väl medveten om detta och har konstaterat att förslaget riskerar att skapa inlåsningseffekter som kan skada både bostadsmarknaden och arbetsmarknaden, noterar chefsanalytikern.

Beslut kring amorteringskravet väntas tas av riksdagen under våren 2016, enligt finansmarknadsminister Per Bolund.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.