Nordea: Detta talar för att bostadspriserna kan fortsätta upp

Bostadsräntorna väntas förbli låga och arbetsmarknaden signalerar allt fler ljusglimtar, skriver Nordeas Annika Winsth i bankens senaste boränteprognos.
Nordeas chefsekonom Annika Winsth.
Annika Winsth, chefsekonom Nordea Foto: Simon Rehnström / SvD / TT

Den ekonomiska återhämtningen fortsätter i Sverige och bostadspriserna slår rekord. Bostadspriserna steg med 8,9% i september jämfört med motsvarande period för ett år sedan enligt Valueguards HOX-index. Villapriserna visar uppgångar på 11,4% och bostadsrätter uppgångar på 5,0%.

I sin boränteprognos pekar Nordeas Annika Winsth ut två viktiga faktorer för prisuppgången: räntan och den disponibla inkomsten. Här signalerar Riksbanken långvarigt låga räntor och arbetsmarknaden visar klara ljuspunkter med en utveckling som är betydligt bättre än vad som befarats av bland andra Riksbanken.

Arbetslösheten för september visade också nedgående siffror för samtliga län och veckostatistiken visar på en fortsatt nedgång.

”Stödåtgärderna har fått effekt och hushållen känner ingen större oro längre. Det talar för att bostadspriserna kan fortsätta upp eller åtminstone ligga stabilt på höga nivåer”, skriver Annika Winsth.

Hon menar vidare att det inte går att utesluta lägre räntor på lite längre löptider framöver.

Samtidigt menar hon att riskerna med en andra smittovåg kan påverka arbetsmarknaden negativt framöver, men detta kan dock komma att mildras av fortsatta stödåtgärder.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.