Nordea: Inflationen jagar Riksbanken

Istället för att Riksbanken jagar inflationen får man nu intrycket av att det är inflationen som jagar Riksbanken, skriver Nordea i sin marknadsvy.
Riksbanken
Riksbanken. Foto: Hasse Holmberg / TT

I Nordeas makro- och marknadsvy för företagskunder, Navigator, skriver chefsstrategen Henrik Unell att man, med tanke på inflationen på 4,1% kan fråga sig om Riksbanken har ”bytt ut sitt operativa mål utan att meddela det”.

Han pekar på att Riksbanken ”har att idissla en inflationstakt som är 100% högre än 2%-målet” och att korta inflationsförväntningar ligger strax under 7%. Nu diskonterar marknaden 1,5 räntehöjning under de kommande tolv månaderna, skriver han. På två års sikt diskonteras 4 höjningar.

”Man får en känsla av att jägaren och villebrådet har bytt plats. Det är inte Riksbanken som jagar inflationen, det är istället inflationen som jagar Riksbanken”, skriver han.

Men en än värre känga får Federal Reserve, där Unell liknar den amerikanska centralbanken vid en naken kejsare när den under november fick tvingas se inflationen i vitögat.

”Feds sena uppvaknande borde resultera i en sociologisk studie i centralbankernas förmåga till självbedrägeri”, skriver han och menar att det faktum att de måste jaga ikapp kurvan leder till en potentiell konfliktsituation med högt värderade marknader.

Dessutom ställs frågan hur snabbt inflationen framöver kan falla tillbaka.

”Efterfrågan drivs av uppdämda behov och en tsunami av likviditet. Räcker det att den amerikanska 10-åringen går till 2% och Feds balansräkning tas ned en aning eller krävs det mer?” skriver han

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.