Nordea: Övervikta aktier – börsen kan i bästa fall stiga 30% nästa år

Investerare bör fortsätta övervikta aktier, anser Nordea när storbanken blickar in i nästa år.
Aktier
Flera storbanker är just nu positiva till aktier.

Nordea behåller sin övervikt i aktier, skriver chefsstrategen Johan Larsson i en uppdatering på tisdagen. Han lägger dock till att avkastningen framåt ”kommer bli mer blygsam jämfört med 2021”.

Han och storbanken blickar in i nästa år i sin senaste allokeringsstrategi och menar att god tillväxt och det faktum att estimaten lär få skruvas upp ligger bakom deras övervikt av aktier. Estimaten för 2022 är fortfarande för låga, anser banken. I allokeringen har de en övervikt av amerikanska bolag medan Europa underviktas.

Banken spånar också kring hur ett index med globala aktier kan komma att gå under nästa år. I huvudscenariot blir avkastningen 5-15 % medan Nordeas bull case indikerar en uppgång på 20-30 %. För att detta ska uppnås krävs ”hög ekonomisk tillväxt med fortsatt låga räntor som eldar på jakten på yield och investerare som tar allt större risk”. I ett bear case spår Nordea att nedgången kan bli mellan minus 15 % och minus 25 %.

Nordea är av åsikten att Federal Reserve inte kommer att sätta stopp för aktiemarknadens uppgång.

”Givet var vi befinner oss i cykeln, utvecklingen i stort, ser vi det inte som uteslutet att aktiemarknaden kan levererar en avkastning över snittet under 2022”, står det bland annat i allokeringsstrategin.

SEB GILLAR AKTIER

I en färsk uppdatering framgår det att SEB också är fortsatt överviktade mot aktier, enligt Finwire.

SEB: Fortsatt överviktade mot aktier

”Vi har koncentrerat aktieövervikten till globala aktier, medan vi är närmare en neutral position i svenska aktier. (…) Den svenska aktieportföljen består av en kombination av stora företag med lägre värdering än snittet, kombinerat med innehav i småbolagsfond med mer tillväxtsprägel”, skriver SEB i Investment Outlook-rapport.

Även Swedbank är för tillfället positiva till börsen.

”Egentligen är alla grundförutsättningar för att gilla aktier intakt. TINA är i allra högsta grad levande – det är svårt att hitta andra alternativ än aktier”, sa aktiestrategen Robert Oldstrand till Affärsvärlden under den första halvan av november.

”JAG ÄR SKEPTISK TILL BÖRSEN”

Men det är inte alla som är positiva just nu. I fredags intervjuade Affärsvärlden Danske Banks strateg Molly Guggenheimer som sa att förväntningarna kring nästa års vinster ligger för högt just nu.

Max Matthiessen: Säljsignalen som marknaderna väntat på

”Jag är skeptisk till börsen”, sa hon medan Stockholmsbörsen föll på rejält i fredags.

Intervjun med Guggenheimer hittar du här.