Nordea: Riksbanken inte trovärdig

Sannolikheten för en räntehöjning i närtid är väldigt liten, enligt Nordeas Annika Winsth.

Riksbanken fortsätter att signalera att räntan kommer att höjas till årsskiftet. Det blir dock allt mer tydligt att Sverige dras med en vikande konjunktur och en försvagad arbetsmarknad, skriver Annika Winsth i Nordeas Boränteprognos och påpekar att det i första hand inte är exporten som tynger, utan att det är den stagnerade hemmamarknaden.

Hon pekar på den konjunkturanalys som banken nyligen släppte som visar att alla regioner drabbas av dämpade konjunkturutsikter.

“I vilket normalt läge som helst hade det varit självklart att sänka räntan i den miljön. I nuvarande läge får det Riksbanken att tveka. Det är inte utan att det tycks som att Riksbanken mycket gärna vill komma upp till nollränta och att banken därför talar mer om nuläge än om framtid”, skriver hon.

Nordea bedömer att hösten kommer fortsätta peka på en lågkonjunktur och att en räntesänkning därför ligger i korten.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här