Nordea tror på ny räntesänkning

Banken räknar med att Riksbanken sänker reporäntan en bra bit till och ökar obligationsköpen.

Riksbanken bekämpar effekterna av ECB:s kvantitativa lättnader på kronans växelkurs. Det är en tuff kamp där kronan återigen stärks i dag.

Nordea räknar med att Riksbanken gör mer och förväntar ytterligare obligationsköp på 50 miljarder kronor samt en räntesänkning med ytterligare 0,25 procentenheter till 0,50 procent.

Riksbanken kan agera i april eller i juli, men bevisligen är det även hög sannolikhet för att de agerar mellan mötena.

Det skriver Nordea i en dagsfärsk analys där man bedömer att trenden för kronan kommer att bli avgörande.

Banken förväntar inte att Riksbanken inför andra åtgärder som valutainterventioner eller riktade lån mot företag.

”Givet Riksbankens aggressiva åtgärder och duvaktiga signaler kan dock inget uteslutas, speciellt då det sannolikt krävs ytterligare försvagning av kronan för att få inflationen till två procent. Så var förberedd på extremt lätt penningpolitik, trots stark BNP-tillväxt, rusande sysselsättning, huspriser som går mot skyarna och där hushållskrediterna växer med 0,4 procent av BNP i månaden”, skriver Nordea.

Nordea räknar fortsatt med att en första räntehöjning sker under det andra halvåret 2016 men spår nu att reporäntan uppgår till 0,00 procent vid slutet av 2016, jämfört med den föregående prognosen på +0,50 procent.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG
Annons från Invesco