Nordea: Ytterligare kronförsvagning i korten

Fallet i kronan liknar det man ser i länder där en statskupp har ägt rum, men kronan kan försvagas ytterligare. Det skriver Nordeas chefstrateg Henrik Unell i ett marknadsbrev där banken har justerat prognosen för den svenska valutan. 

För ett par veckor sedan nådde kronan sin lägsta nivå någonsin och passerade därmed bottenrekordet från finanskrisen. 

Nordea-strategen anser att det är Riksbanken, vars ordförande Stefan Ingves nyligen försvarade centralbankens hållning i en debattartikel med rubriken ”Inte Riksbankens uppgift att stärka kronans växelkurs”, som delvis är att skylla för utvecklingen. 

”När den institution som ska gå i täten för att försvara kronan säger sådana saker meddelar de till omvärlden att de bortser från alla konsekvenser av sin inflationspolitik. Dåligt omdöme är den dyraste av risker”, skriver han. 

Nordea anser att konsensusprognosen för både tillväxt och inflation fortfarande ligger för högt och att det därmed finns ytterligare fallhöjd i kronan. 

Som en konsekvens spås Riksbanken inte kunna vidta nästa räntehöjning innan juni 2020 och Nordea tvivlar på om centralbanken ”överhuvudtaget lyckas landa en styrränta över noll”. 

Enligt Nordeas nya prognos väntas en euro återigen kosta 10,70 kronor, vilket kan jämföras med 10,46 kronor i skrivande stund. OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.