Nordnets sparekonom: Hedgefonderna gör inte jobbet

Nordnets sparekonom Frida Bratt har tittat närmre på hedgefonderna på den svenska marknaden och konstaterar att de inte hängt med i årets uppgång, men heller inte levererade i turbulensen under fjolåret.

Med anledning av att Brummer i veckan meddelade att Nektar läggs ned har Nordnets sparekonom Frida Bratt tittat närmre på hedgefonderna. Hon menar att de inte har lyckats med det de är skapta för – att ge en positiv avkastning oavsett börsklimat.

Svenska hedgefonder steg under första kvartalet 2019 med 1,9 procent enligt Nordic Hedge Index och enligt en genomgång som Frida Bratt gjort presterar samtliga hedgefonder sämre än börsen.

Bäst har det gått för kategorin lång/kort global, där uppgången ligger på 8 procent. Hedgefonder med en marknadsneutral strategi har i snitt gett 0,9 procent.

Inte heller under fjolårets börsturbulens lyckades hedgefonderna särskilt väl. De svenska hedgefonderna föll med 2,68 procent och det nordiska indexet NHX Composite, som följer många olika hedgefonder i Norden, föll 3,6 procent.

Frida Bratt menar att en bidragande orsak till att hedgefonderna har svårt att leverera är ränteläget. I ett lågränteläge fungerar inte strategin med att belåna olika sorters räntepapper.

 

Så har hedgefonderna gått i år:

 

Global makro: 6,63 %. Bäst: Nordea Alpha 10 MA HBC USD: 14,5 %. Sämst: Peak Global Makro: -8,9 %
Hedgefond long/kort europa: 4,17 %, Bäst: Atlant Sharp 18,6 %. Sämst: Gladiator: -8,8 %
Hedgefond long/kort global: 8,04 %. Bäst: 27,3 %. Sämst: Handelsbanken Hållbarhet Hd Crit A1 SEK -1 %
Hedgefond lång/kort ränta: 6,16 %. Bäst: BMO High Income Bond A New Inc NOK. Sämst: Trude A -0,2 %
Hedgefond, marknadsneutral: 0,9 %. Bäst: Pictet TR – Phoenix: 7,8 %. Sämst: BMP Global Eq Mkt NeutralV10 – 15,5 %
Hedgefond, modellbaserad terminshandel: 6,13 %. Bäst: Lynx 16,3 %. Sämst: RPM Evolving CTA Fund Er -4,3 %
Hedgefond, multi-strategi: 4,83 %. Bäst: SEB Strategy Growth C H-EUR 22 %. Sämst: Alfa Quant Fund: – 11 %.
Hedgefond, volatilitet: 1,91 %. Bäst: Allianz Structured Return AT13 H2 SEK. Sämst: Amundi Funds Absolute Vol World Eqs AU-C -0,2 %
Hedgefond, övriga: 5,8 %. Bäst: FMG China Fund: 12,9 %. Sämst: Excalibur 0,1 %

 OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.