Spararna flyr räntefonder

I maj drogs spararna till hedgefonder, blandfonder och aktiefonder, medan de sålde räntefonder.
Börsen, aktier, aktiefonder, blankade
Foto: Fredrik Sandberg /TT

I maj syntes ett positivt nettosparandet i fonder för andra månaden i rad under maj- Nettoinflödet uppgick till 1,5 miljarder kronor, enligt Fondbolagens Förening.

”Nettoinflödet i fonder under maj drivs av den rekordstora insättningen av fondrabatter och arvsvinster i premiepensionen. Utan dessa pengar är det återigen utflöden ur fonder. Att de aktiva fondspararna säljer räntefonder visar på viss riskaptit. Pengarna sätts i stället in i hedgefonder, samt breda bland- och globalfonder. Fondspararna söker avkastning, men inte till vilken risk som helst”, säger Philip Scholtzé, sparekonom på Fondbolagens förening.

Aktiefonder såg nettoinsättningar på 0,4 miljarder.

Utvecklingen på världens aktiemarknader var blandad under månaden och värdet på Stockholmsbörsen minskade med drygt 1%, inklusive utdelningar. Aktiefonder såg nettoinsättningar på totalt 0,4 miljarder kronor och störst var insättningarna i globalfonder och Sverigefonder. Dock gjordes  nettouttag från branschfonder, Europafonder, USA-fonder och Asienfonder.

Blandfonder såg under månaden nettoinsättningar på 2,2 miljarder. Hedgefonder noterade nettoinflöden på 2,3 miljarder. Dock gjordes det under månaden nettouttag från korta räntefonder på 2,2 miljarder och från långa räntefonder på 2 miljarder kronor.

Under månaden minskade den samlade fondförmögenheten i Sverige med 58 miljarder kronor och uppgick vid utgången av maj till 6 200 miljarder. Hittills i år uppvisar fonder ett nettoutflöde på totalt 30,3 miljarder kronor, varav 30,1 miljarder utgör nettouttag från aktiefonder.

 

Maj Totalt 2022
Aktiefonder 0,4 -30,1
Blandfonder 2,2 -3,6
Långa räntefonder -2,0 -6,7
Korta räntefonder -2,2 2,4
Hedgefonder 2,3 5,2
Övriga fonder 0,8 2,5
Summa 1,5 -30,2

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets