Norge lämnar styrräntan oförändrad

Den norska centralbanken, Norges Bank, beslutade på torsdagen att lämna sin viktigaste styrränta, folioräntan, oförändrad vid 1,50 procent.

Det var i linje med vad marknaden hade räknat med.

Den ekonomiska utvecklingen såväl i Norge som i omvärlden har varit som förväntat, vilket ledde till beslutet att lämna styrräntan oförändrad, uppgav centralbankschef Øystein Olsen.

Tillväxten hos Norges viktigaste handelspartners är fortsatt måttlig. Det ser ut att kunna ta ännu längre tid innan styrräntorna i omvärlden ökar.

Bankerna i Norge har sänkt sina in- och utlåningsräntor något och bostadspriserna har återigen stigit de senaste månaderna, med något högre uppgångar än vad som förutspåddes i den förra penningpolitiska rapporten. Produktionen indikeras samtidigt ha ökat något mindre än vad som väntades i februari.

Löneavtalen tyder hittills på att lönerna utvecklas som förväntat. Även tillväxten i konsumentpriserna har i stort varit som väntat, enligt Norges Bank.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.