Northvolt vill köpa in kobolt från Kongo

Batteritillverkaren Northvolt vill köpa kobolt från Demokratiska republiken Kongo. Det säger bolaget i en intervju med Reuters.
Emma Nehrenheim, på Northvolts fabrik i Västerås.
Emma Nehrenheim, på Northvolts fabrik i Västerås. Foto: Simon Rehnström/SvD/TT

Företaget ska ha pratat med berörda intressenter som vill att företaget ska arbeta direkt med gruvbolag och andra för att förbättra arbetsvillkoren i det fattiga afrikanska landet. Northvolt har också pratat med lokala aktörer som är involverade i både storskalig gruvverksamhet och småskalig.

”Det är strategiskt viktigt för oss att hitta riktigt bra material och att hitta det i en relation som är pålitlig och prisvärd”, säger Emma Nehrenheim, hållbarhetschef på bolaget.

Northvolt ska ha sagt att bolaget inte är redo att köpa kobolt från ASM-produktion men att det gått med i Fair Cobalt Alliance, som syftar till att göra småskalig gruvverksamhet säkrare, minimera miljöpåverkan och skapa lämpliga arbetsförhållanden för gruvarbetare.

Northvolt köper i nuläget kobolt från Australien och andra länder.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets