Novo Nordisk-läkemedel granskas efter rapport om självmordsrisk

Viktminskningsmediciner från danska läkemedelsbolaget Novo Nordisk granskas nu av europeiska läkemedelsmyndigheten EMA efter rapporter om självmordsrisk, skriver Bloomberg News.
Novo Nordisk-läkemedel granskas efter rapport om självmordsrisk - Ozempic diabetes
Foto: Novo Nordisk

Biverkningarna noterades av isländska läkemedelsmyndigheten och omfattade bland annat två fall av självmordstankar kopplade till läkemedlen Saxenda och Ozempic, enligt ett uttalande från EMA.

De senaste två åren har viktminskningsläkemedel från Novo Nordisk fått stor uppmärksamhet efter att ha givit betydande viktminskning hos bland annat kändisar och näringslivstoppar.

Novo Nordisk säger att man har patientsäkerhet som högsta prioritet och tar alla rapporter om biverkningar på största allvar.

”GLP-1-receptoragonister har använts för behandling av typ 2-diabetes i mer än 15 år och för behandling av fetma i åtta år, inklusive Novo-produkter som semaglutid och liraglutid som har funnits på marknaden i mer än 10 år”, säger en talesperson för Novo Nordisk.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG
Annons från Invesco