Nu börjar arbetslösheten på allvar
Det gäller dock att vara försiktig med vad sommarmånaderna uppvisar på grund av säsongsmönstret.
Det säger analytiker till Nyhetsbyrån Direkt efter att SCB på torsdagen redovisade att arbetslösheten i juli uppgick till 5,8 procent, upp från 5,4 procent i juli 2007 och i linje med SME Direkts prognosenkät.
Sysselsättningen steg med 37.000 personer, eller 0,8 procent, vilket dock inte var en statistiskt säkerställd förändring från juli i fjol.
– Utfallet kanske tyder på att arbetsmarknaden bromsar in lite tidigare än jag förväntat mig, men man ska se upp med sommarmånaderna på grund av säsongsmönstret, säger Olle Holmgren, analytiker på SEB.
Även Handelsbankens analytiker Stefan Hörnell säger att juli-AKU var oväntat svag.
– Säsongsjusterat ser det ut som vi har passerat botten i arbetslöshet, den var i april och arbetslösheten är upp ungefär fyra tiondelar sen dess. Samtidigt sker en ganska tydlig inbromsning av sysselsättningen. Kanske kommer den lite tidigare än vi väntat oss, men arbetslöshetsuppgången är här nu, det sker en omsvängning”, säger han.
Han fortsätter med att säga att en stigande arbetslöshet också är helt i linje med de indikationer som kommit från en svag BNP-tillväxt de senaste två kvartalen.
– Man kan också se det i andra indikatorer som företagens anställningsplaner i KI:s konjunkturbarometer och varslen som har ökat ganska dramatiskt de senaste månaderna. Nyanmälda lediga platser är visserligen på ganska höga nivåer, men jämfört med förra året är de nästan 50 procent lägre. Alla indikatorer pekar på att arbetslösheten kommer att fortsätta att stiga, säger Stefan Hörnell.
“Svagt”, är kommentaren även från Nordeas analytiker Torbjörn Isaksson.
– Det ser ut som om den inbromsning på arbetsmarknaden vi väntat på nu kommer. Arbetslösheten har två månader i rad varit högre än den var ett år tidigare. Dessutom var sysselsättningen, +37.0000 i årstillväxt, den svagaste siffran sedan april 2006, säger han samtidigt som han manar till försiktighet i tolkningen av statistiken.
– Det här är sommarmånader, så man ska ta siffrorna med en nypa salt. Sommarmånaderna brukar vara volatila.
Karl-Johan Bergström på Swedbank lyckas i alla fall hitta ett glädjande besked i AKU.
– Ett styrketecken är att antalet arbetade timmar fortsätter att öka snabbt, 2,6 procent, vilket delvis beror på en minskning av sjukfrånvaron, skriver han i ett marknadsbrev.
Analytikerna säger vidare att tecken på en svagare arbetsmarknad är mycket viktiga för Riksbankens agerande.
– Det är klart att det är en väldigt viktig signal för direktionen. Spotinflationen och arbetslöshet är i fokus just nu. En svag BNP kan man alltid diskutera vad det beror på och revideringar, men arbetslösheten är ett tydligt mått på att vi har en svagare konjunktur, säger Stefan Hörnell på Handelsbanken.
Torbjörn Isaksson på Nordea säger att inflationen är absolut viktigast för Riksbanken, “men en arbetslöshet som skulle visa sig ligga högre än deras prognoser minskar trycket på stigande löner, så det är jätteviktigt för Riksbanken”.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.