Nu bryts trenden
Västvärldens ekonomiska samarbetsorganisation OECD skruvar ner prognoserna för den amerikanska tillväxten från 3,5 till 2,7 procent för 2003. LO och riksbanken skruvar i sin tur ner BNP-prognoser för Sverige till ungefär två procent. Egentligen är det ingen dramatik i nedjusteringarna eftersom det fortfarande handlar om tillväxttal som anses ligga någonstans kring nivåerna som respektive ekonomi tål utan att inflationen tar fart. Men tyvärr kommer nedskrivningarna att fortsätta.
Med de ledtider mellan prognossiffrornas fastställande och publicering som de flesta prognosmakare arbetar med, så har få av dem lyckats klämma in de allra senaste indikatorerna i sina prognoser. Framför allt gäller dessa långa ledtider för en stor, byråkratisk organisation som OECD. Och eftersom de flesta konjunk-turindikatorer, i såväl USA som Sverige, under de senaste veckorna varit sämre än väntat så får man kallt räkna med att det blir nya nedskrivningar nästa gång det är dags att göra prognos.
För amerikansk ekonomi är det åter läge att bli rejält mörkrädd. Indikatorerna faller numera på bred front. Förra veckan var i stort sett alla siffror, med undantag för bostadsbyggandet, en besvikelse. Trots detta steg börserna. Det positiva är att börsuppgången bidrar till att hushållen fortsätter att konsumera. Men ur ett bredare konjunkturperspektiv är det svårt att förstå den nyvunna glädjen på aktiemarknaden. Inte ens den största procentuella ökningen av bostadsbyggandet på dryga tio år kan ändra på faktumet att det ser allt surare ut på den amerikanska konjunkturfronten.
I Europa är konjunkturläget ännu dystrare. Dessutom står det klart att Tyskland kommer att få ett budgetunderskott på över tre procent av BNP och lägger sig jämte Portugal bland länderna som bryter mot reglerna i EMU:s stabilitetspakt och kan vänta sig böter. Det är bara en tidsfråga innan det är dags för Frankrike och Italien att göra dem sällskap i klubben. Kanske är det här början till slutet på en alltför rigid stabilitetspakt. EU-kommissionens ordförande Romano Prodi lät trots allt undslippa sig ett “stupid” när han kommenterade paktens nuvarande utformning.
Svensk ekonomi står fortfarande emot nedgången. I alla fall om man ska tro riksbanken. Förra veckans beslut att inte sänka styrräntan från den nuvarande nivån på 4,25 procent lämnar dock en del frågetecken. Enligt bankens egna inflationsprognoser hamnar inflationen under målet två procent på två års sikt. Så enligt de egna beslutsreglerna borde räntan ha sänkts.
Men i det här fallet handlar det troligen mer om att avvakta ett eventuellt beslut om en omförhandlig av Kommunals löneavtal. Tidigare har riksbanken valt att markera sin beslutsamhet att stävja alltför höga lönekrav genom att höja räntan i nära anslutning till löneförhandlingarna. I dagens bistra börs- och konjunkturklimat är en räntehöjning inte tillrådligt och därför nöjer man sig med att i alla fall inte sänka räntan. På detta sätt hoppas man få Kommunals förhandlare på bättre tankar.
Passande nog lade dock direktionen in ett extra räntemöte den 14 november där räntebeslutet ska omprövas. Om inget oförutsett inträffar, som exempelvis starkare konjunktursignaler eller att börserna i världen fortsätter att trotsa dyster konjunkturstatistik, är det dags att räkna med en räntesänkning vid detta tillfälle.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.