Nu ska Bitcoin-handeln regleras

EBA, den europeiska bankmyndigheten, har på fredagen lämnat in ett förslag till EU-rådet, Europeiska kommissionen och Europaparlamentet som rör en potentiell reglering av virtuella valutor.

Förslaget riktar sig också mot tillsynsmyndigheter på nationell nivå och avråder finansiella institutioner från att handla med virtuella valutor innan ett regelverk är fastställt.

Det skriver EBA i ett pressmeddelande på sin hemsida.

EBA började utvärdera virtuella valutor under 2013 och den 13 december samma år utfärdade de en offentlig varning för att skapa medvetenhet hos konsumenter om att virtuella valutor är oreglerade och att det medför risker. Ett flertal europeiska myndigheter är nu klara med utvärderingen och man har kommit fram till att riskerna väger tyngre än potentiella fördelar. Fördelarna som identifieras är snabbare och billigare transaktioner samt finansiell integration.

Riskerna som har identifierats är, å andra sidan, många fler. EBA talar om risker för användarna samt att virtuella valutor kan bidra till ekonomisk brottslighet.

I och med detta anser EBA att det krävs ett väl utarbetat regelverk. Man vill också skapa en myndighet som övervakar och kontrollerar systemet med virtuella valutor och de transaktioner som genomförs.

Exempel på en virtuell valuta är bitcoin.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG