Ny känslig insideraffär i Icon
Enligt ny statistik från SIS Ägarservice köpte Tom Nicholson 234 000 aktier i Icon före årsskiftet. Affären har ännu inte offentliggjorts av Finansinspektionen vilket tyder på att den inte har registrerats enligt insiderlagen.
Tom Nicholson har suttit i Icons styrelse sedan 2000 och omvaldes så sent som i fredags som representant till Icons nya styrelse inför köpet av holländska Lost Boys. Han är också ansvarig för Icons New York-kontor. Detta ger honom insiderstatus i bolaget vilket innebär att han måste anmäla sina aktieaffärer med Icon-papper till Finansinspektionen senast fem dagar efter en förändring av innehavet.
Eftersom affären inte anmälts till Finansinspektionen går det inte att säga exakt när de 234 000 aktierna köptes. Enligt tillgänglig ägarstatistik genomfördes köpet under november eller december förra året. Under denna period pågick intensiva förhandlingar i Icons styrelse om bolagets framtid med stora kursrörelser som följd.
En lösning att finansiera verksamheten genom att sälja förlustavdrag var långt gången innan den drogs tillbaka. Icon valde slutligen att lägga ett bud på holländska Lost Boys samtidigt som huvudägaren i de båda bolagen (Red Valley) garanterade nytt kapital. Budet presenterades den 20 december förra året, med bara tre handelsdagar kvar på börsåret.
Insiderpersoner och storägare i Icon har tidigare gjort en rad känsliga affärer som dragit på sig Finansinspektionens intresse. Red Valleys inhopp som storägare i Icon under fjolåret är en sådan händelse. Red Valley gick in som hemlig storägare under våren 2001 och köpte sedan en större aktiepost under hösten vilket gav upphov till en kraftig kursstegring.
Kort därefter presenterades det första finansieringsalternativet för marknaden. Först i samband med budet på Lost Boys den 20 december blev det känt att den holländska familjen Mol står bakom Red Valley. Parterna uppgav då att diskussionerna om en sammanslagning av Icon och Lost Boys pågått i flera månader.
Tom Nicholson har under sin tid i Icons styrelse gjort ytterligare en känslig aktieaffär. I december 2000 sålde han en större aktiepost i bolaget bara nio dagar innan Icon lämnade en överraskande vinstvarning. Hade aktierna sålts efter vinstvarningen hade affären gett 11 Mkr mindre i plånboken. Försäljningen skulle granskas av Finansinspektionen men det är oklart vad som har hänt med utredningen.
Under den period som Tom Nicholson genomfört sitt senaste aktieköp har Icon-aktien stängt på mellan drygt 3 och knappt 7 kronor. Idag kostar en Icon-aktie 3,65 kronor. Tom Nicholson äger drygt 1,9 miljoner Icon-aktier efter den senaste affären vilket motsvarar 2,7 procent av aktiekapitalet.
Att slarva med att anmäla ägarförändringar till Finansinspektionen kan kosta den insiderregistrerade en hel del pengar. Finansinspektionen kan kräva ett bötesbelopp på mellan 15 000 och 350 000 kronor beroende på affärens storlek.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.