Ny ledningsstil bäddar för en rolig höst

Ny ledning, oklar ägarbild och en stark marknadsposition. Det kan bli en intressant höst för investmentbanken Carnegie. Vi tror att potentialen är större än risken och köper.

Carnegie grundades år 1803 och är en av de största oberoende investmentbankerna i Norden. Förra året var katastrofalt. Trading- och insiderskandaler ledde till att dåvarande vd Stig Vilhelmson fick lämna sitt jobb. Börsnedgången gjorde sitt till och aktiekursen har nästan halverats. Nu är det dags att ladda om.

De båda tidigare största affärsområdena Securities, med analys, mäkleri och trading, och Investment Banking, som arbetar med rådgivning vid företagsaffärer, svarade förra året för ungefär hälften av intäkter och resultat.

Enligt börsens statistik var Carnegie femte största aktör när det gäller aktiehandel på Stockholmsbörsen under maj. Under förra året var marknadsandelen sett till omsättning nästan 6 procent och året innan 2 procentenheter högre. En del av tappet kan bero på att handel för egen räkning minskat efter det att felvärderade tradingpositioner uppdagades förra våren. Men en marknadsandel på runt 5 procent är tillräcklig för att tjäna bra med pengar.

I bokslutet uppges effekterna av tradinghändelserna till minus 455 miljoner kronor för helåret. Detta är nu historia. I fjol rekryterades Erik Einerth från SEB Enskilda som ny tradingchef och nyligen infördes ett nytt system för värdering av derivatinstrument. Det bäddar för ordning och reda.

Trots turbulensen sviktar inte kundernas förtroende. I Financial Hearings och Affärsvärldens årliga analytikerranking som baseras på de stora institutionella kundernas betyg tog Carnegie hem förstaplatsen som bästa analyshus. Det

är viktigt för framtida courtageintäkter, då bra analys är grunden för att få vara med och slåss om storkundernas affärer.

I slutet av maj beslutade Carnegies styrelse att lägga eländet bakom sig och inte starta rättsliga processer mot tidigare styrelseledamöter och vd. Eller överklaga Finansinspektionens och börsens straffavgifter. Taktiskt sett är det ett klokt beslut. Ledningen med bolagets nye vd Mikael Ericson i spetsen behöver lägga krutet på annat än dyra processer där chansen att vinna är små.

Mikael Ericson tar själv hand om affärsområdet Wealth Management. Här ingår fond- och kapitalförvaltning, Asset Management och Private Banking, som ger kvalificerad rådgivning till förmögna privatpersoner. En marknad som växer med 6-8 procent per år.

Förra året köptes försäkringsrådgivaren Max Matthiessen. Med dåvarande aktiekurs blev prislappen drygt 850 miljoner kronor. Affären applåderades av aktiemarknaden som gillar att Carnegie laddar om inom pensionsområdet. Med sig i boet hade Max Matthiessen 12 000 kundföretag, 150 000 direktkunder och ytterligare 450 000 potentiella kunder. Med lite aktiv bearbetning borde här finnas en ordentlig potential. Totalt uppgår det förvaltade kapitalen inom Wealth Management till 270 miljarder kronor.

Nuvarande ägarbild kittlar tanken på uppköp. Invik, som nyligen bytt namn till Moderna och som i sin tur ägs av isländska Milestones äger 5,4 procent av aktierna och kontrollerar ytterligare 12,2 procent genom optioner.

Frågan är hur länge de ursprungliga ägarna vill vänta på sina pengar och om Moderna har råd att köpa. Tills läget klarnar är det fritt fram att spekulera om att nya intressenter dyker upp och köper posten. Eller lägger ett bud på hela Carnegie.

Värd en chansning

Första kvartalet var ingen höjdare. Vinsten per aktie var 1,63 kronor, intäkterna ökade med 12 procent (bl. a. tack vare Max Matthiessen) medan kostnaderna steg med hela 30 procent jämfört med samma period förra året. För att köpa aktien krävs det en tro på lite roligare börs i höst och att den högre aktivitet som noterats för företagsaffärer i början av andra kvartalet håller i sig.

På en mer normal marknad bör intäkterna kunna återhämta sig och landa på minus 4 procent jämfört med i fjol. För nästa år ger ett något försiktigt scenario en tillväxt på 5 procent.

Vi räknar med att vd Mikael Ericson håller i kostnaderna och även om det inte blir något fullskaligt besparingsprogram finns det att göra. Vi tror att kostnaderna före vinstdelning hålls oförändrade jämfört med i fjol för att nästa år öka i linje med intäkterna.

Det är inte heller omöjligt att bonussystemet ändras. Hittills har anställda och aktieägarna delat vinsten lika. Enligt uppgifter i DI ska styrelsen komma med ett förslag under året. Våra vinstprognoser är dock beräknade på nuvarande vinstandelssystem.

Sett till vår prognos för innevarande år handlas Carnegie till p/e 9,3 vilket väntas minska till 8,8 nästa år. Vi rekommenderar därmed köp av aktien med riktkurs 94 kronor

Fem frågor • vd Mikael Ericson

Vad ser du som din största utmaning det närmaste året?

– Carnegie har en solid plattform med oöverträffad kunskap om företag och näringsliv i de nordiska länderna. Jag är övertygad om att vi kan nyttja denna position ännu bättre och få en större utväxling på intäktssidan. I det korta perspektivet kommer integreringen av Max Matthiessen och utvecklingen av vårt privatkundserbjudande att ha högsta prioritet. Givet det svaga marknadsläge som vi befinner oss i är det dessutom viktigt att ha en ännu tydligare kostnadskontroll i hela koncernen.

Hur har ni påverkats av den globala kreditmarknadsoron?

– Vi har ingen direkt exponering men påverkas naturligtvis indirekt. Den generella aktiviteten för företagsaffärer är lägre vilket påverkar våra intäkter från rådgivning inom Investment Banking. Börsomsättningen i Norden har minskat men Carnegie har behållit sin starka marknadsposition.

Vilket affärsområde har bäst tillväxtutsikter och varför?

– Det finns en stor potential i alla delar av företaget. Inom sparandeområdet, det vill säga Asset Management, Private Banking och Max Matthiessen, växer marknaden snabbt och Carnegie har goda möjligheter att flytta fram positionerna. Carnegies relativa marknadsposition är i dag starkast inom Securities och Investment Banking men även inom dessa områden finns det ytterligare utvecklingsmöjligheter.

Du lär överväga att separera Asset Management och Private Banking. Stämmer det?

– Ja, vi har nu bestämt att kapitalförvaltningen ska vara ett separat affärsområde. Oberoende är ett nyckelord inom Carnegie och vi tycker det är viktigt att manifestera att rådgivningen inom Private Banking och Max Matthiessen är oberoende från kapitalförvaltningen.

Hur ser Carnegie ut om fem år?

– Vi är en betydligt större aktör på sparandemarknaden och har befäst ställningen som den främsta oberoende investmentbanken i Norden.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.