Nya statistiken avslöjar: Nu vill rekordmånga sälja sin lägenhet

Maj blev en rekordmånad på Hemnet – i alla fall om man ser till lägenhetsutbudet. Lägenhetsspekulanterna har dock loggat ut.
Nya statistiken avslöjar: Nu vill rekordmånga sälja sin lägenhet - hemnet_desktop2

Efter Riksbankens räntehöjning har utbudet av lägenheter på Hemnet ökat markant, visar Affärsvärldens genomgång av statistiken. Aldrig har utbudet av lägenheter varit lika stort i maj månad, enligt statistik som stäcker sig till 2014. Det gäller oavsett om man ser till lägenhetsutbudet i huvudstaden eller i hela Sverige.

Även i maj 2021 var lägenhetsutbudet stort, om än inte på samma nivåer som nu. En skillnad från i fjol är dock att intresset från köparna svalnat betydligt. Antalet klick på lägenheter var 23% lägre i maj i år än motsvarande period förra året.

Affärsvärlden skrev om det trendbrottet i april, då antalet lägenhetsletare i Stockholm vid månadens inledning var det lägsta sedan 2017. Det svala intresset ser ut att hålla i sig.

Att rekordmånga vill sälja sina lägenheter går att tolka som ett tecken på den ökade oron på bostadsmarknaden. Flera storbanker har i färska prognoser förutspått att bostadspriserna ska falla markant.

”På grund av högre bolåneräntor, svag tillväxt i hushållens inkomster och högre utbud väntar vi oss att priserna faller med 10% under 2022 och 2023”, skrev exempelvis Swedbank i en konjunkturrapport under maj månad.

Riksbankschefen Stefan Ingves har också flaggat för att bolåneräntorna kan ligga på 3–4% om ett par år. Om Ingves får rätt i det kommer bostadspriserna falla 15% har Nordeas analytiker Gustav Helgesson sagt till Afv.

”Oron för räntechock och prisnedgångar kan i sig vara självförstärkande för bopriserna eftersom det påverkar köparnas beteende”, sa Helgesson.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.