Nyfödd aktie värd att syna
Nästa vecka begåvas Stockholmsbörsen sannolikt med sin andra nyintroduktion på kort tid. Legotillverkaren Notes ägare tar bolaget till börsen för att få in 100 miljoner kronor i nya pengar men också för att sälja av en del av sina egna aktier. Dessutom menar bolaget att den ökade uppmärksamheten som noteringen ger är bra för relationerna till kunderna.
Företaget har till stora delar byggts genom en aggressiv förvärvsstrategi som säkert kommer att fortsätta om än kanske inte i lika snabb takt. Då underlättar det avsevärt att ha en noterad aktie, liksom när bonusprogram till personal och ledning ska utformas.
Note uppfyller också de flesta krav som en allt mer kräsmagad aktiemarknad ställer. Omsättningen närmar sig miljardstrecket, bolaget har visat att det är uthålligt lönsamt. Den marknad bolaget arbetar på växer betydligt snabbare än ekonomin som helhet.
Note tillverkar elektronik på uppdrag åt andra och i det jobbet ingår ofta inköp av komponenter, att bygga prototyper och ibland hjälp med utveckling av produkter. Notes största kundsegment är industrielektronik, säkerhetssystem och telekom. Bland kunderna finns många kända större och mindre svenska företag som Ericsson, Volvo, Electrolux och Bewator.
Note är en därmed en diversetillverkare och tillverkar kameror åt Hasselblad, larm till äldrevården och elektroniksystem åt minröjande ubåtar. Typiskt sett handlar det om avancerade produkter med relativt låg priskänslighet och korta serier men där kvalitet, precision och pålitlighet är mycket viktiga.
För större produktion i en industriell skala sker tillverkning i en fabrik i Litauen. Resten görs i sex svenska anläggningar.
Till stora delar liknar Note redan noterade Partnertech som emellertid är större. Partnertech har plågats av förluster de senaste åren och det är bara de senaste två kvartalen som företaget har lyckats visa svarta siffror efter omstruktureringar och neddragningar.
Den svenska marknaden för kontraktstillverkning väntas växa med 7,5 procent per år de fyra åren från 12 miljarder år 2002. Note har ambitionen att växa både organiskt och att fortsätta sin förvärvsstrategi för att senare ta steget ut i Europa.
Så här långt är allting bra. Frågan om man ska teckna aktier i företaget handlar mest om prissättningen av aktien. Riskerna är också begränsade till företagets relativt korta historia och till att tillväxten hittills mest bestått av förvärv.
Sedan finns förstås de vanliga riskerna med turbulent vikande marknad för kunderna som de svenska kontraktstillverkarna fått känna av de senaste åren och en allt starkare konkurrens från länder med lägre löneläge än Sverige.
Priset är satt till 75 kronor per aktie vilket ger bolaget ett börsvärde på 721 miljoner kronor. Det ger ett p/e-tal för 2003 justerat för nyemissionen på 14,7 efter skatt. Det första kvartalet i år var starkt vilket också bekräftas av Partnertechs siffror men inget bolag i branschen verkar övertygat om att den trenden håller sig året ut. Osäkerheten i konjunkturen verkar dessutom ha tilltagit på senare tid.
I år räknar därför Affärsvärlden med en organisk tillväxt på 10 procent men att Note lyckas hålla marginalen från 2003 som var 7,3 procent. Styrelsens mål är en marginal över sex procent och att växa med minst 10 procent av egen kraft.
Det sänker p/e-talet till 13,4 för 2004, eller med ett annat mått: till tre fjärdedelar av försäljningen.
Konkurrenten Partnertech värderas en bit under halva försäljningen men har å andra sidan ingen lönsamhet. Note lär inte bli ett av börsens sexigaste eller hetaste papper men utsikterna för en bra utveckling det första året är ändå goda om inte konjunkturen helt åker av spåret. Och blir erbjudandet övertecknat framstår faktiskt Partnertech som ett intressant alternativ på nuvarande nivåer.
Aktierna tecknas fram till 14 juni och Hagströmer & Qviberg sköter introduktionen.
______________________________
Pekar åt rätt håll
Note, mkr 2003 2004p 2005p
Omsättning 859 945 1021
Res f skatt 68 75 80
p/e-tal 14,7 13,3 12,6
Proforma 2003, inklusive nyemission.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.