Nyhets-PM
* Argentinas ekonomiska problem ledde under julhelgen till omfattande och våldsamma protester från bland annat medelklassen och flera presidentskiften. Den nytillträdde t. f. presidenten, peronisten Eduardo Duhalde, har släppt pesons koppling till dollarkursen, vilket innebär en kraftig devalvering. För att mildra effekten har regeringen bland annat lovat att konvertera lån i dollar på under 100 000 dollar till peso. Utländska företag och banker som är verksamma i Argentina, av vilka många är spanska och franska, drabbas hårt. Duhalde väntas i övrigt föra en populistisk och protektionistisk politik. Betalningen av utlandsskulden har ställts in.
Företagsköp
* Sparkoncernen Skandia lägger ett bud värt 3,2 miljarder kronor på det brittiska företaget Lynx med dotterbolaget det finansiella tjänsteföretaget Bankhall. IT-delen ska säljas tillbaka till dess företagsledning för en knapp miljard kronor.
* Internetbolaget Icon Medialab går samman med sin holländska motsvarighet Lost Boys. Det nya företaget, får ett kapitaltillskott på 180 miljoner kronor. Genom affären ökar Icons nuvarande storägare företaget Red Valley sin ägarandel från 29 till 40 procent. Företaget är delägt av Lost Boys grundare och vd Michiel Mol.
* Läkemedelsbolaget Meda lägger bud på dentalbolaget Medi Team och betalar med nyemitterade aktier. Meda övertar genom köpet Medi Teams metod för behandling av karies, Carisolv. Medi Teams styrelseordförande tycker dock att budet, värt 52 miljoner kronor, är för lågt.
* Dentalbolaget Nobel Biocare köper Sandviks 50-procentiga ägarandel i bolaget Procera-Sandvik, som tillverkar keramiska tandhättor. Nobel Biocare blir därmed ensam ägare till bolaget som samägts med Sandvik sedan 1992.
Övriga affärer
* Ericsson säljer testutrustning genom ett s.k. sale-lease-backavtal värt 7,9 miljarder kronor. Bolaget har också sålt bl.a. kundkrediter och sin kontorsfastighet i London. Syftet med försäljningarna är att klara ett positivt kassaflöde för år 2001.
* ABB säljer för 1,7 miljarder kronor 90 procent av sitt innehav i Wallenbergsfärens riskkapitalbolag B-business Partners, till Investor. Genom affären blir Investor riskkapitalbolagets i särklass största ägare.
Samarbetsavtal
* Flygbolagen SAS och Skyways har fått klartecken från konkurrensverket att fortsätta sitt samarbete. Detta sedan företagen gjort vissa eftergifter.
Sysselsättning
* Electrolux varslar ytterligare 2 800 anställda om uppsägning och lägger ned fem fabriker. Det innebär att sammanlagt nästan 7 000 personer, de flesta i utlandet, i fjol fick besked om att de måste lämna företaget.
* Tyska däckkoncernen Continental har beslutat att lägga ned sin fabrik i Gislaved. Nästan 800 anställda förlorar sina arbeten.
Ekonomi & politik
* Statsminister Göran Persson öppnar för en folkomröstning om EMU redan i år. Det ledde till att kronan stärktes mot både dollarn och euron. Moderatledaren Bo Lundgren försöker ta initiativet i frågan och pläderar för en folkomröstning den 17 november.
* Anders Björck, förste vice talman (m), vill lägga ned flygbolaget SAS. Han anser att bolaget med sin blandning av statligt och privat ägande och “med 50 års monopoltänkande i ryggmärgen” aldrig kan bli ett effektivt företag.
Personnytt
* Golvtillverkaren Pergos vd Michael Boris-Möller har fått sparken efter mindre än ett år på posten. Han efterträds av vice vd-n Raimo Issal.
Förre finansministern Erik Åsbrink har avgått som ordförande för IT-konsulten Know IT. Anledningen är en schism med huvudägaren Bengt Stillströms Traction.
Internationell politik
* Övergången till euro i de 12 euroländerna vid nyår, det största logistiska projektet hittills i Europa i fredstid, gick bra och ledde till en rad EU-vänliga festyttringar. Det lyckade införandet stärkte euron. Den nya valutan verkar också i och med införandet ha ökat sin dragningskraft på skeptiker i länder som står utanför, som Danmark och Sverige. Sämst har mottagandet varit i Italien där bara ca tio procent av transaktionerna gjordes i euro de första dagarna på det nya året.
* Konflikten om Kashmir mellan Indien och Pakistan har trappats upp kraftigt sedan muslimska terrorister dödat tolv personer i en självmordsattack mot Indiens parlament. Båda länderna har kärnvapen.
* Italiens utrikesminister, Renato Ruggiero, har avgått i protest mot kritiska uttalanden om euron från andra medlemmar i Silvio Berlusconis nationalistiska högerregering. Ruggiero, karriärdiplomat som bland annat varit chef för WTO, sågs som en garant för att Berlusconis regering inte skulle fjärma sig för mycket från EU.
* Förhoppningarna om att den amerikanska ekonomin har stabiliserats ökade sedan nya siffror visat på ökat förtroende bland konsumenterna i december. Den amerikanska ekonomin befinner sig i recession sedan i mars i fjol.
* USA fortsätter att leta efter Usama bin Ladin i Afghanistan, men president George W Bush har försökt tona ned betydelsen av att hitta terroristledaren. En ny videoinspelning med bin Ladin har hittats.
* Opec har beslutat skära ned produktionen med 1,5 miljoner fat per dag, sedan oljekartellen kommit överens med fem icke-medlemmar om att dessa också ska skruva åt kranarna. Beslutet var väntat.
* Tysklands ekonomiska utsikter är de sämsta sedan återföreningen av Öst- och Västtyskland 1992-1993, enligt en undersökning av landets största industriförbund.
* EU-kommissionen har dömt tio tillverkare av papper till de näst högsta böterna hittills för att ha haft en kartell. Bolagen tillverkar papper med vilket det går att kopiera utan att använda karbonpapper. Sådant papper används mycket för kreditkortskvitton. Brittiska Arjo Wiggins Appleton drabbades av de högsta böterna.
* Wim Duisenberg har sagt att han tänker fortsätta som chef för den europeiska centralbanken hela detta år. Fransmännen vill att han ska sluta snart och lämna plats för en fransman.
Internationellt näringsliv
* Försäljningen av bilar och lastbilar i USA verkar, enligt preliminära uppgifter, ha gått oväntat bra i fjol med tanke på de dåliga tiderna. Generösa betalningsvillkor ledde till den näst bästa årsförsäljningen någonsin.
* Franska fordonstillverkaren Renault tänker halvera antalet återförsäljare i Europa och minska tiden för att utveckla nya fordon. Orsaken är att företaget vill spara pengar.
* Singapore Airlines drar ned antalet anställda för första gången i bolagets historia.
* Internethandelsjätten America Onlines försäljning ökade med 72 procent sista kvartalet i fjol och med 67 procent på helåret. Därmed har försäljningen ökat i samma takt som konkurrenterna Yahoo! och Microsofts MSN. Det som säljer mest är kläder och elektroniska spel.
* Marknaden för börsintroduktioner i världen förväntas förbli svag, trots en uppgång i slutet av förra året. Nedgången för hela året i fjol var mycket kraftig. I Tyskland, till exempel, gjordes 18 introduktioner, jämfört med 152 året innan.
* Amerikanska Walmart, världens största varuhuskedja, sålde mer än väntat under årets sista vecka. Även andra amerikanska varuhus, som annars hör till dem som drabbats hårdast av den ekonomiska nedgången, rapporterar oväntat hög försäljningen för samma period.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.