Nyhets-PM

På marsch för Ericsson

* Michael Treschow, vd för Electrolux och en av Wallenbergsfärens förgrundsfigurer, blir ny ordförande i Ericsson efter Lars Ramqvist. Beskedet fick Ericssons aktiekurs att stiga med 11 procent och hela börsen med nära 3 procent. Ordförandeskiftet kommer att ske på Ericssons bolagsstämma i mars 2002. Treschow efterträds på Electrolux av Hans Stråberg, nu vice vd och ansvarig för dammsugare och små hushållsmaskiner.

Företagsköp

* Det norska konkurrensverket säger ja till SAS köp av flygbolaget Braathens, den värsta konkurrenten på den norska marknaden. Beslutet innebär en helomvändning. För två månader sedan ville konkurrensverket stoppa affären.

* Telia säljer 91 procent av sitt teleserviceföretag Orbiantgruppen till legotillverkaren Flextronics för drygt en miljard kronor. Orbiantgruppen har cirka 5 400 anställda och omsatte i fjol 5,7 miljarder kronor.

* Ytbehandlingsföretaget Duroc drar sig ur köpet av den konkursdrabbade rälstillverkaren Inexa Profil i Luleå. Det finns inte längre ekonomiska förutsättningar, enligt Duroc. Näringsminister Björn Rosengren försöker rädda affären.

Övrigt

* Post- och telestyrelsen, PTS, stoppar Telias höjning av priset på telefonabonnemang.

Sysselsättning

* Katrineholm riskerar att förlora ytterligare nära 900 jobb när Scania flyttar en stor del av busstillverkningen till Södertälje, och telekomföretaget FCI Electronics lägger ned verksamheten i staden. Nyligen lade legotillverkaren Flextronics ned sin fabrik i Katrineholm, vilket gjorde 500 personer arbetslösa.

* Volvo Aero varslar drygt 400 personer om uppsägning. De flesta arbetar i Trollhättan. Terrorattacken mot USA har drabbat verksamheten hårt.

* Stockholmsbörsens ägare OM organiserar om, vilket gör 70 anställda, framför allt i stabsfunktioner i Sverige, överflödiga. Företaget räknar med att omorganisationen ger besparingar på 35 miljoner kronor om året.

Övrigt

Konkurrensverket har gjort en så kallad gryningsräd mot landets största asfaltföretag, som misstänks för kartellsamverkan. Skanska, NCC och Peab är några av de företag som fick oväntat besök.

Ekonomi & politik

* Näringsminister Björn Rosengren föreslår i en proposition till riksdagen att den statliga garantin till flygbolagen för terroristhandlingar förlängs i en månad.

Internationell politik

* I USA föll order på varaktiga varor oväntat mycket i september, eller med 8,5 procent. Husförsäljningen föll också kraftigt och kraven på ersättning för arbetslöshet nådde den högsta nivån sedan recessionen 1991.Ett par personer till har dött i mjältbrand i USA.

* FN har bett USA hålla igen på bombningarna i Afghanistan i väntan på formandet av ett FN-lett övergångsstyre, i vilket alla stora etniska grupper i landet ska vara representerade. USA och Storbritannien har dragit på sig kritik för civila dödsoffer.

* På Irland har den irländska republikanska armén börjat lämna in sina vapen, vilket kan rädda fredsprocessen.

* Det fortsätter att vara oroligt i Israel.

* I Schweiz har elva konstaterats döda och över hundra saknade efter en brand i S:t Gotthardtunneln. Nu diskuteras de schweiziska tunnlarnas framtid.

* Italiens konservative premiärminister, finansmannen Silvio Berlusconi, sänker skatter och ändrar lagar för ekonomisk brottslighet så att de gynnar honom själv. Oppositionen rasar.

Internationellt näringsliv

* Schweiziska regeringen, flera schweiziska miljardärer och 15 av landets största företag satsar tillsammans 26 miljarder kronor för att rädda Swissair.

* Finska teleoperatören Sonera ska göra en nyemission på nio miljarder kronor och begränsar sina investeringar i 3G. Kursen steg.

* Franska fordonstillverkaren Renault har vinstvarnat för andra gången på fem månader. Japanska Nissan, i vilket Renault äger 37 procent, är på väg att köpa mer än 10 procent i det franska bolaget.

* Tysk-amerikanska fordonstillverkaren Daimler Chrysler har redovisat kraftigt minskade förluster för Chrysler och håller, trots terrorattackerna, fast vid sin prognos för helåret för den amerikanska delen.

* Amerikanska telekomtillverkaren Lucent har sänkt sin prognos för försäljningen för de kommande tolv månaderna, men står fast vid att förlusterna upphör nästa år.

* Tyska verkstads- och lastbilstillverkaren MAN ska dra ned ytterligare. Order på nya lastbilar föll med 16 procent de första nio månaderna i år.

* Amerikanska energiföretaget Enron, som sysslat med trading och haft en spektakulär utveckling under 1990-talet, har allvarliga likviditetsproblem.

* Amerikanska tillverkaren av kopiatorer, Xerox, har graderats ned ytterligare av kreditinstituten, trots att bolaget tror på vinst detta kvartal. Bolaget har visat förlust fem kvartal i rad.

* Brittiska läkemedelsbolaget Glaxo Smith Kline har redovisat 17 procents bättre vinst före skatt för tredje kvartalet.

* Japanska telekomjätten NTT har varnat för 30 procents lägre vinst än väntat och betecknar sin finansiella ställning som kritisk.

* Japanska elektronikjätten Fujitsu ska minska antalet anställda med ytterligare 4 500 och spår en förlust på 26 miljarder kronor för det räkenskapsår som slutar den sista mars 2002.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.