Nytt år för uppköpskorgen

Bolagen utan budblockerande corner-positioner avkastade starkt det senaste året. Affärsvärlden presenterar den nya listan med de storäg­arlösa aktierna.

I nummer 35/2017 listade Affärsvärlden ett urval av större svenska börsbolag som saknade enskilda storägare med över 10 procent av kapitalet. Just 10 procent är den magiska gränsen för en så kal­lad corner, en maktposition som ger rätten att egenhändigt kunna blockera upp- och utköp från börsen.

De senaste tolv månaderna hade en passiv investering i denna stor­ägarlösa aktiekorg med 30 bolag givit en genomsnittlig totalavkastning på 18 procent. Det är dubbla Stockholmsbörsens totalavkastning på 9 procent (OMXSGI). Medianinnehavets totalavkastning på 24 procent var än bättre. Korgen bjöd på två bud, utköpta Nordax och Capios pågående budprocess, men dessa förklarar endast runt 1 procentenhet av överavkastningen det senaste året.

När börsredaktionen nu uppdaterar korgen med ny ägardata från Holdings så har Autoliv kluvits i två, genom avknoppningen av Veoneer. Aktivistfonden Cevian, som varit pådrivande i uppdelningen, har som största ägare lagt sig under cornergräns i båda börsbolagen, så vägen för bud i Autoliv-land står fortsatt vidöppen.

Cevian sålde för övrigt röststyrkan i börsnoterade fordonskoncernen Volvo (AB) till onoterade personbilstillverkaren Volvo Cars kinesiska huvudägare Geely. Ingen, inklusive Geely, har dock en corner i Volvo (AB).

Två storägarlösa bolag som kvalar in till följd av att de klättrat i börsvärdesligan är bussoperatören Nobina samt ögonstyrnings- och rösthjälpmedelbolaget Tobii.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF