Nytt ras på börsen

Stockholmsbörsen rasade som väntat i den inledande torsdagshandeln i likhet med andra Europabörser sedan coronaviruset fortsatt att spridas och medfört att flera länder vidtagit ytterligare aktivitetsbegränsande åtgärder för att hejda det potentiellt dödliga virusets framfart. Även i Asien och USA har börsnedgångarna varit stora.

Det svenska storbolagsindexet OMXS30 var klockan 09.35 ned 6 procent till nivån 1.420. Industrisektorn gick återigen svagt med Boliden, Hexagon, Alfa Laval och Ericsson i botten med fall på 6-7 procent. Även storbankerna gick svagt på rädsla för kreditförluster och minskad intjäning.

Bäst motståndskraft visade teleoperatörerna. Telia och Tele2 backade ”bara” runt 3 procent. Även läkemedels- och medicinteknikaktier föll mindre än andra sektorer.

Ett icke oväsentligt antal små och medelstora bolag sjönk med 10-25 procent på de mindre listorna.

Sent på onsdagseftermiddagen klassade Världshälsoorganisationen WHO virusutbrottet som en pandemi. USA har inskränkt resandet från Europa under 30 dagar och i Danmark har beslut tagits om att stänga samtliga skolor. SAS sjönk 8 procent med övriga flygbranschen.

Upplevelsebolaget Moment Group sjönk 5 procent efter att ha uppgett att coronaviruset kommer få finansiella konsekvenser för företaget.

Kontraktstillverkaren Note uppger sig dock ha haft fortsatt stark utveckling under första kvartalet trots coronavirusutbrottet, om än med ett försäljningsbortfall främst på grund av det förlängda produktionsstoppet i Kina. Aktien föll 4 procent i linje med den breda marknaden.

Bactiguard lyfte 16 procent. Medicinteknikbolaget lanserar en produkt som har visat sig ha en avdödande effekt på tidigare varianter av coronavirus. I övrigt var det tunnsått på vinnarlistan.

En möjlig positiv coronavirusnyhet var att Kina för första gången bara rapporterade ett ensiffrigt antal nya fall av viruset i Hubei-provinsen där utbrottet började.

Bland andra enskilda bolagsnyheter kan noteras att Astra Zeneca har meddelat att resultat från fas 3-studien GY004 som utvärderade läkemedelskandidaten cediranib tillsammans med Lynparza inte nådde det primära målet. Aktien var ned 3 procent.

Sportamores styrelse rekommenderar enhälligt aktieägare att acceptera Footways offentliga erbjudande som lämnades i februari. Sportamore handlades strax under budkursen.

När det gäller spelbolag kan konstateras att Folksam har sålt alla sina sådana innehav av etiska skäl.

Betssons vd Pontus Lindwall köpte i måndags aktier i speloperatören för 0,9 miljoner kronor. Aktien sjönk något mindre än andra spelbolags som i flera fall rasade uppåt 10 procent.

Fingerprints storägare och tillika styrelseordförande Johan Carlström har fortsatt miljontanka aktier i bolaget. Aktien backade dock 6 procent.

Från rekommendationsfronten rapporteras en rad riktkurssänkningar i linje med den senaste tidens börsnedgång. Bland annat har SEB Equities sänkt sina riktkurser för Clas Ohlson, Sandvik och Pandox.

SEB Equities höjde samtidigt sin rekommendation för MTG till köp, men aktien backade ändå 5 procent.

Låsbolaget Assa Abloy har fått höjd rekommendation från HSBC till behåll. Aktien var trots det ned 5 procent.

Affärsvärlden rekommenderar köp av aktier i AQ Group, Probi och Cloetta, men att vänta med Loomis. Aktierna gick ungefär lika svagt som marknaden i övrigt.

I eftermiddag vänds blickarna mot ECB:s penningpolitiska besked.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets