Nytt stöd till nedstängda företag

Regeringen har kommit överens med Centerpartiet och Liberalerna om ekonomiskt stöd till företag som drabbats av nedstängningarna.
Nytt stöd till nedstängda företag - lofven-900
Statsminister Stefan Löfven (S). Foto Jonas Ekströmer / TT

Det framgick av ett pressmeddelande på tisdagskvällen.

Överenskommelsen innebär att företagen ska kunna få ekonomiskt stöd för att täcka fasta kostnader under nedstängningarna. Upp till 100 procent av kostnaderna kommer att ersättas, med ett tak på 75 miljoner kronor per företag och månad.

 

Det nya nedstängningsstödet ska gälla under den tid som pandemilagen är i kraft och är utformat på liknande sätt som det så kallade omställningsstödet där omsättningstappets storlek avgör hur stort stöd man har rätt till. Det nya stödet är dock, enligt regeringen, mer generöst.

 

Nedstängningsstödet kräver ett statsstödgodkännande av EU-kommissionen vilket kan medföra justeringar i utformningen. Ikraftträdandet är därmed möjligt tidigast i början av april, men tillämpas retroaktivt om regeringen beslutat om nedstängningar. Stödet kan betalas ut kort därefter.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.