Odin mot strömmen

Odin håller fast vid sin placeringsstrategi - att köpa billiga aktier - trots att storlek och tillväxt till stor del styrt kursutvecklingen på börsen under senare år.

På Odin bryr man sig inte ett skvatt om index och marknadens psykologi. Aktierna till de fem fonderna: Norden, Sverige, Norge, Finland och Maritim väljs utifrån fundamentala kriterier. Sådana är låg värdering utifrån verkliga värden i bolaget. Här avses både bokförda värden och förväntad framtida intjäning.

Brist på bondförnuft

“Det är frustrerande när det inte är värderingsprinciper och sunt bondförnuft som styr börsutvecklingen utan indexfokusering”, säger Mikael Wickbom, marknadsansvarig på Odin Fonder. Han skyller indexfokuseringen på media, fondbranschen och de internationella kapitalflödena.

Att omvärdera strategin på grund av ett flockbeteende hos konkurrenterna ligger inte för Odin Fonder. Förvaltaren vädrar nu morgonluft efter två svåra år. Odins Sverigefond har stigit elva procent hittills i år och därmed gått ungefär dubbelt så bra som Affärsvärldens generalindex.

“Inte ens indexvikter kan försvara köp till dagens värderingar”, säger Mikael Wickbom. “Det talar för ökat fokus på lågt värderade företag. Det kommer i sin tur att leda till att gapet i värderingen mellan stora och små företag kommer att minska framöver”.

Odin föredrar alltså det som andra ratar och hoppas på att en omvärdering nu sker. Det har visat sig väldigt svårt att förutspå just när bolagen ska omvärderas, så fonderna har haft en minst sagt ojämn utveckling.

Avhopp

Strategin var framgångsrik från starten 1990 och framgångarna kulminerade 1997 när Peter Edwall, som i vår liksom den andra grundaren Petter Goldenheim lämnat Odin, utsågs till årets fondförvaltare av Veckans Affärer.

Vändningen kom med Asienkrisen (se föregående artikel) som kastade om aktiemarknaden till Odins nackdel. 1998 vill Odin sannolikt helst glömma. 1999 var lyckosamt i kronor och ören för Sverigefonden, men inte jämfört med index.

“Visst finns det kunder som undrar vad vi håller på med och har lämnat oss”, tillstår Mikael Wickbom. “Men de som har varit med under 1990-talet har fortfarande fått en god avkastning”. Odin har idag ungefär 250.000 andelsägare, varav ett par tusen i Sverige, och förvaltar 12 miljarder kronor. Det vill säga ungefär lika mycket som finns i var och en av de svenska storbankernas forna allemansfonder. Ändå är Odin Norges tredje största fondförvaltare.

Udda favoriter

Odin har hållit fast vid branscher som rederier och små verkstadsbolag. Odin har således varit storägare i många av de bolag som blivit uppköpta under senare år. De fem största innehaven i Odin Sverige är idag: Nilörngruppen, SAS, Graphium, Brio och Scandiaconsult.

Odin äger endast Autoliv och Electrolux bland dem som finns med bland Stockholmsbörsens största.

Trots att avvikelsen mot index är stor i Odins fonder och avkastningen varierar kraftigt från år till år är volatiliteten inte högre i Odin Sverige än i någon av storbankernas aktiefonder. Det beror på att aktierna i portföljen inte påverkas av samma faktorer och Odin kan därför vara ett komplement till storbankerna och försäkringsbolagens Sverigefonder.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF