Oförändrad japansk penningpolitik

Den japanska centralbanken tog på onsdagen beslut om att hålla de penningpolitiska stimulanserna oförändrade.

Röstsiffrorna i direktionen för den oförändrade politiken blev 8-1. Det innebar även oförändrade siffror över röstningen i jämförelse med föregående möte.

Centralbankens mål för marknadsoperationerna att penningmängden ska öka med 80 biljoner yen per år kvarstår därmed.

Det meddelade centralbanken i sitt penningpolitiska uttalande.

Direktionsledamoten Kiuchi röstade även denna gång emot det penningpolitiska beslutet och ansåg att centralbanken bör dra ned målet för obligationsköpen till 45 biljoner yen, från 80 biljoner yen.

Centralbanken upprepar skrivningen om att Japans ekonomi har fortsatt att återhämta sig måttligt. Utländska ekonomier, mogna sådana, har återhämtat sig, om än delvis med en fortsatt matt utveckling. Exporten och industriproduktionen har tagit fart, även om det har förekommit vissa fluktuationer. Företagsvinsterna har förbättrats och affärssentimentet har överlag legat kvar vid en gynnsam nivå. De fasta företagsinvesteringarna har befunnit sig på en måttligt ökande trend.

Mot bakgrund av en stadig förbättring i sysselsättning och inkomstsituationen har privatkonsumtionen varit motståndskraftig, och husinvesteringarna har börjat öka, uppges det vidare.

Ekonomin förväntas fortsätta att återhämta sig måttligt, men årstakten för KPI förväntas för närvarande hamna runt noll procent, med anledning av effekterna av de sjunkande energipriserna, uppger centralbanken i en formulering som känns igen från förra mötet.

De kvantitativa och kvalitativa lättnadsåtgärderna (QQE) har utövat avsedda effekter, och centralbanken kommer att fortsätta med denna politik, med målet inställt på att nå prisstabilitetsmålet om 2 procents inflation, så länge det krävs för att uppnå målet på ett stabilt sätt, heter det.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco