Ollila: ”Telefoner ingen ny PC-industri”
Budskapet från Nokias ordförande och koncernchef Jorma Ollila är nästan övertydligt när han träffar svenska finansanalytiker och en handfull journalister i Stockholm på måndagförmiddagen. Enligt Jorma Ollila har de som blandar ihop mobiltelefoner med PC-apparater missuppfattat den industriella logiken.
Något problem med att fortsätta redovisa en god vinst ser han inte heller. Känslan hos Nokias ledning är att även om marknaden skulle avvika negativt med 10-15 procent från vad företaget räknar med i sina prognoser så finns en färdig plan för att hantera det. Nokia kan greja det med.
Jorma Ollila är trots sin självsäkerhet precis så avspänd och öppen som man kan hoppas av en person som både chefat över Nokias mobiltelefoner sedan 1991 och just fått besked att han blir kvar som ordförande och koncernchef till 2006. När han framträdde i Stockholm senast, för två år sedan, hade Nokia 15-20 000 svenska aktieägare. Idag är det långt över 100 000.
Några nya kommentarer kring utvecklingen under det fjärde kvartalet vill Nokia-chefen inte dela med sig av, till analytikernas besvikelse. Några citat till media accepteras inte heller. Det sägs att Jorma Ollila numera bara låter sig intervjuas i en finsk TV-kanal, den reklamfinansierade. I direktsändning.
Bara vid ett tillfälle darrar Nokiachefen på manschetten. Det är när han får frågan om Nokias GPRS-telefoner blev försenade med ett antal månader eller inte. Det var några av konkurrenterna som pressade på för att komma snabbt ut på marknaden så då kanske det såg ut som om Nokia blev försenad är budskapet.
Men Jorma Ollila är ytterst noga med att inte kritisera sin egen organisation. För Nokia var det viktigt att inte pressa på en lansering innan teknikerna var helt säkra på att all mjukvara fungerade i stora volymer. I Jorma Ollilas värld var konkurrenterna helt enkelt pressade att slå lanseringen från den största aktören – Nokia. Något de också lyckades med.
För Jorma Ollila är den sena lanseringen av GPRS-telefoner mest en parentes. Budskapet är att GPRS slår igenom fullt ut 2002 och att de första 3G-telefonerna, som även klarar GPRS, lanseras enligt plan under andra halvåret 2002.
Nokiachefen talar heller om att Nokia snart ska nå 40 procents marknadsandel. Och nu blir Jorma Ollila så där förskräckligt skrytsam. Han pekar på mängder av nya produkter, speciellt de som ska bana vägen för MMS, multi media messaging. Och det är inte sådana som kopierats från vad konkurrenterna tog fram för ett halvårsedan, om nu någon trodde att Nokia ägnade sig åt sådant. Nokia går heller sin egen väg är budskapet.
Nokias framgång beror på ett konsekvent varumärkesbyggande, där budskapet mejslas fram genom femårsplaner (notera här det viktiga beslutet att låta Jorma Ollila sitta kvar fem år till). Det går inte som vissa andra företag att byta designchefer, marknadsföringschefer och annonsbyråer vartannat år, menar Nokiachefen.
Och vad tycker då Nokia om att lägga ut tillverkning på underleverantörer, som Ericsson gjort med hela tillverkningen av mobiltelefonerna? På Nokia finns en regel att man aldrig får lägga ut en typ av tillverkning som man inte klarar av att sköta bra internt. Det går bara att legotillverka något som går bra.
Så när kommer han nästa gång till Stockholm? Tveksamt om det blir någon mer gång. Analytikerna ställde så få frågor att Jorma Ollila undrade om det bara var journalister som var intresserade. Den elaka tolkningen är att det var så eftersom svenska analytiker mest fokuserar på sina excellark. Den snälla att den närvarande analytikerkåren helt låter sig hypnostiseras av den framgångsrika finska stjärnan. I sig lika illavarslande.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.