OM tar över hela Jiway
OM-aktien faller på beskedet. Strax efter 10-tiden hade kursen rasat nästan 6 procent till 68 kronor.
Jiway har varit ett orosmoment för OM allt sedan starten, både på grund av att projektet kostat OM stora pengar ända sedan starten och för att oron för dess framtid tyngt OM:s aktiekurs. Spekulationer om nedläggning alternativt försäljning har varit vilt förekommande, men enligt Per E Larsson är nedläggning inget alternativ.
”Vi en svår tid bakom oss, samtidigt som vi öppnade dörrarna för handeln började handelsvolymerna falla. Naturligtvis har vi övervägt både försäljning och avveckling, men det här är ett bättre alternativ. Vi ser en fortsatt stor potential i Jiway och anser dessutom att vi, som en modern europeisk börs, ska kunna erbjuda våra kunder Jiways tjänsteutbud. De retailvolymer som driver handeln i Jiway kommer att komma tillbaka, det gäller bara att klara sig fram till dess”, säger Per E Larsson.
Omstruktureringen går ut på att OM, som redan hade 60 procent av Jiway, övertar Morgan Stanleys resterande 40 procent. Kostnaderna för omstruktureringen kommer att belasta OMs resultat med 145 Mkr under tredje kvartalet. Bakom detta ligger rörelsekostnader på 408 miljoner kronor, samt en positiv skatteeffekt på 263 miljoner kronor.
Någon regelrätt köpesumma vill Per E Larsson dock inte avslöja. ”Det här är en transaktion där vi tar över verksamheten för att kunna driva den vidare. Vi har kommit överens med Morgan Stanley om att den här affären måste göras. Det är naturligt att vi tar över eftersom vi driver en börsverksamhet – det gör ju inte Morgan Stanley.”
Med 100-procentig kontroll över verksamheten konstaterar Per E Larsson att OM nu kan göra ”vad de vill” med Jiway.
”Med hela ägandet i sin hand är det fritt fram för nya beslut, till exempel om vi skulle vilja ändra produkt- och serviceutbudet. Men det främsta målet är nu att skala ner verksamheten och stoppa blodflödet i bolaget”, säger Per E Larsson. ”En viktig del i att kapa kostnader är integration i våra befintliga verksamheter. JBS (back-office-verksamheten i Jiway) ska införlivas i OM Technology och börsdelen i vår verksamhet i London. Utöver det kommer vi att lägga vissa utvecklingssatsningar på is och skriva ner en del värden som nu finns i bolaget.”
Huruvida det kommer att innebära ytterligare personalnedskärningar på Jiway vill han dock inte kommentera. ”Det kan jag inte svara på i dagsläget. Jag ska be att få återkomma på den punkten.”
Rent konkret beräknas processen leda till att JBS-delen är lönsam från och med andra kvartalet 2002, och att kostnaderna för börsdelen vid det laget ska vara nere i 20 Mkr per kvartal. ”Vi hoppas naturligtvis börja få in intäkter i bolaget den närmaste tiden men även om vi inte får det kommer Jiway inte att kosta oss mer än 20 Mkr per kvartal ’going forward’. Med den kostnadsmassan kan vi hålla bolaget vid liv så länge vi tycker det är värt det.”
När blir börsdelen i Jiway lönsam? ”Osäkerheten är alldeles för stor för att vi ska våga uttala oss om det, vi lämnar inga prognoser för Stockholmsbörsen heller.” Hela affärsidén hänger ändå på att handeln kommer igång – när tror du det sker? ”Retailhandeln följer ett väldigt cykliskt beteende och privatpersonernas handel kommer att ta fart, men det är svårt att säga exakt när. Vi ansluter oss till hypotesen att ekonomin som helhet vänder någon gång under nästa år och tror att börsen ligger sex månader före – så nästa år, närmare än så kan jag inte säga.”
Terrordåden i USA har sänkt Jiway ytterligare, hur lång tror du effekten blir? ”Volymerna var redan väldigt låga men det är klart att terrordåden förvärrade situationen. Men de medlemmar vi har handlar allihop, och av de nya vi fått är det ingen som backat eller sagt sig ha ändrat sina ambitioner. Så förhoppningsvis blir den kort, såvida det inte händer något ytterligare.”
Efter omstruktureringen kommer OMs totala bokförda värde för Jiways tillgångar, att uppgå till 170 miljoner kronor. I och med detta uppgår OMs nettokostnader för Jiway, sedan starten i februari 2000, till cirka 530 miljoner kronor.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.