Optimism inom svensk handel

Handelsföretagen har en positiv syn på sin nuvarande lönsamhet och bedömer att såväl försäljning som antalet anställda kommer att öka. Det visar Handels nya undersökning "Läget i handeln".

Synen på lönsamheten är stark i såväl detalj – som partihandeln. Inom detaljhandeln tycker 80 procent av företagen att lönsamheten är god eller tillfredsställande. Bland företagen i partihandeln så anser hela 86 procent att den är god eller tillfredsställande.

”Lönsamheten i handeln var mycket stark under 2014 och 2015. Även om vi kan se en viss avmattning från dessa rekordår så spirar framtidsoptimismen fortsatt i branschen under 2016”, säger Handels chefsekonom Stefan Carlén.

Även synen på nyanställningar uppges vara positiv och en övervägande majoritet av handlarna tror antingen på ökad eller oförändrad personalstyrka.

Den nya rapporten är en specialbearbetning av Konjunkturinstitutets statistiska insamling för handeln i Sverige. 1.604 handelsföretag ingår i undersökningen, som utkommer fyra gånger per år.

 

 OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.