Securitas
Övertro på säkerhetsbolaget
På 95 kronor sänkte vi till ”vänta” i början av året, då aktien framstod som fullvärderad. Alldeles för tidigt, har det visat sig. När aktien nu handlas i 130 kronor är det inte svårt att argumentera för att aktien är övervärderad. P/e-talet har rusat till över 17, långt över historiska snittet på drygt 12. På ev/ebit handlas aktien med en premie på 20 procent till konkurrenten G4S. Och direktavkastningen, som när vi köpte i fjol var ett av argumenten, är nere på blott 2,6 procent. Bakom uppvärderingen finns flera faktorer.
Först och främst har sencykliska Securitas fått fart på den organiska tillväxten som i fjol var 3 procent och hittills i år ökat till 5 procent. Nordamerika och Europa växer med 3–4 procent, medan Latinamerika trots en fortsatt stökig makromiljö växer med över 20 procent. Likt många andra svenska bolag gynnas Securitas av den svaga kronan. Vinsttillväxten på 19 procent under årets nio första månader faller till 7 procent justerat för valutaeffekter.
I slutet av oktober slog vd Alf Göransson dessutom till med Securitas största förvärv på 15 år när amerikanska Diebolds nordamerikanska verksamhet inom elektronisk säkerhet förvärvades för 2,9 miljarder kronor. Förvärvet ska ses i ljuset av Securitas strävan att öka försäljningen av mer avancerade säkerhetslösningar och teknik. Prislappen på omkring 11 gånger årets ebitda-resultat är ungefär i paritet med Securitas egen värdering, så förvärvet är inget uppenbart fynd.
Samtidigt som Securitas expanderar på tekniksidan är det intressant att notera ett ökat konkurrenstryck inom kärnverksamheten, bemannad bevakning. Ett färskt tecken på det är att bemanningsbolaget Proffice nyligen vann Swedavias upphandling om att sköta säkerhetskontrollerna på Arlanda, ett uppdrag värt cirka 275 miljoner per år. Securitas som haft kontraktet sedan 2007 har överklagat.
Exemplet illustrerar att inträdesbarriärerna inom bemannad bevakning inte är särskilt höga. Noterbart är också att Proffice överraskande kontraktsvinst kom mindre än ett år efter att Securitas huvudägare Gustaf Douglas köpte nästan 5 procent av aktierna i bemanningsbolaget. Sedan i fjol sitter dessutom Juan Vallejo, som var en del av Securitas koncernledning 1992–2006, i Proffices styrelse. I måndags lade holländska Randstad ett bud på Proffice.
Säkerhetsbranschen står inför stora förändringar där tekniklösningar framöver kommer att spela en allt större roll. För Securitas med en stark position inom bemannad bevakning är detta naturligtvis en utmaning. Ledningen har dock i god tid börjat en förvärvsresa som ska ge Securitas ett bredare erbjudande. I den bästa av världar kan Securitas leda en konsolidering i sektorn och ta en position som helhetsleverantör, vilket skulle kunna hålla mindre nischspelare borta. Samtidigt finns risker i ökad konkurrens från teknikföretag samt minskad efterfrågan och ökad konkurrens inom bemannad bevakning som alltjämt är Securitas kärnområde.
I våra ögon har investerarna stirrat sig blinda på möjligheterna och prisat in väl höga förväntningar i Securitas. Justerat för övergående valutaeffekter levererar inte Securitas tillväxt som motiverar nuvarande värdering. Sälj med riktkurs 105 kronor.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.