På gång i Hongkong

I Hongkong har finansmarknaden gått från het till extremt het. "Alla jag pratar med säger samma sak, det är ett extremt sug efter folk att anställa och svenskar är populära", säger Christer Westberg, aktiehandlare i Hongkong.

Arbetsdagen i Hongkong närmar sig sitt slut när Affärsvärlden talar med Christer Westberg, aktiehandlare på DnBNOR Kapitalförvaltning i Asien.

– Rent yrkesmässigt är det klart att jag märker fördelarna med att handla våra aktieflöden i realtid på plats i regionen. Privat är det fantastiskt roligt att jobba i Hongkong, man får så många nya intryck och träffar nya människor, säger han.

Det har varit en vanlig dag på jobbet. Under tio timmar har Christer Westberg handlat för ett antal asiatiska och globala fonder, bland annat Carlson Small Cap Asia (63 procents avkastning i år). Hans kollegor från Hongkong har skrattat åt hans försök att tala mandarin och han har ätit vietnamesiska dumplings till lunch framför skärmen.

Omsättningen på börsen i Hongkong den här första onsdagen i oktober har däremot inte varit så normal. En ny rekordvolym har noterats, 210 miljarder HK-dollar, eller 27 miljarder US-dollar. För ett år sedan låg omsättningen på en knapp fjärdedel av den summan. Tillväxten är främst en effekt av att vissa investerare från fastlandskina (och, på prov, även privatpersoner från samma område) fått möjlighet att handla aktier i Hongkong.

Den som läser stadens största morgontidning, The South China Morning Post, har kanske fått skaffa sig större tidningsfack till följd av den explosionsartade ökningen på börsen – varje dag följer inte mindre än tre bilagor med platsannonser med tidningen.

Christer Westberg, som har arbetat i Hongkong i drygt ett år, tycker att det var en kombination av “ren tur, slump (den som hade hans nuvarande jobb slutade) och så håller jag alltid näsan framme för nya möjligheter”. Hans tips till den som är intresserad av en karriär i Hongkong:

– Klipp navelsträngen till Sverige. Våga satsa. Min erfarenhet är att de internationella företagen här söker med ljus och lykta efter västerlänningar som vill flytta hit.

I dag bor ungefär 1 200 svenskar i Hongkong. De flesta har, som Christer Westberg, flyttat hit på uppdrag av sina företag. Men det finns svenskar som börjar sin anställning på något av de internationella företagen i staden. Mattias Hedström, till exempel. För sju år sedan hälsade han på en god vän där och letade samtidigt nytt jobb. I dag är han rådgivare för Mason Laroche, en belgisk/brittisk firma.

– Kommer man hit utan att bli skickad av ett företag så måste man vara beredd på en tuff tid, säger Mattias Hedström men tillägger att det ändå har blivit lättare på senare tid.

– För några år sedan försökte företagen lokalisera marknaden, då letade de främst efter Hongkong-kineser att anställa. Men nu försöker Hongkong lansera sig som en världsstad, i konkurrens med till exempel Singapore.

Sett till lönen, så är det tveklöst bättre att bli utskickad från sitt hemmakontor än att ha ett lokalt kontrakt. Upp till dubbelt så bra, gissar Christer Westberg. En av fördelarna med att arbeta i Hongkong, som ligger etta på Wall Street Journals lista över marknader med störst ekonomisk frihet, är skattenivån. Inkomstkatten ligger på mellan 16 och 19 procent. Lönespridningen är betydligt större än i Sverige, Hongkong är ett av världens mest ojämlika samhällen när det gäller inkomstfördelning, vilket givetvis ökar chanserna till en riktigt hög lön.

Men den som får ett arbete i staden, där nio miljoner människor trängs på en yta lika stor som en tredjedel av Gotland, får räkna med att jobba hårt. Både för Mattias Hedström och Christer Westberg är arbetsdagar på tolv till fjorton timmar det normala.

– När börserna stänger här så börjar de komma i gång med möten på mitt hemmakontor i Stockholm, då får man vara med där också, säger Christer Westberg.

– Och sedan så finns det ju Blackberry. Så man är ju nåbar även om man gått hem.

Båda männen tycker att just tempot är den största skillnaden, jämfört med att jobba i Sverige.

– Antalet timmar gemene man jobbar här är definitivt den största skillnaden. Sex timmars arbetsdag, som man pratade om i Sverige för inte så länge sedan, skulle ses som något fullständigt galet här, säger Mattias Hedberg.

Varken Christer Westberg eller Mattias Hedström talar kantonesiska eller mandarin, som är de två största språken i Hongkong. Engelska fungerar bra, tycker de.

– Ja, förutom någon enstaka gång i taxin. Men jag försöker verkligen lära mig mandarin. Det är mycket svårt med uttalet. Ett och samma ord kan uttalas på upp till fyra olika sätt, säger Christer Westberg och minns den gången han skulle briljera inför sina kollegor med ett ordspråk på mandarin.

– Det var något om de sista dropparna i ett glas. De brukar kallas livets vatten eller något i den stilen men jag fick det till avloppsvatten.

________________________________________________________

Söka jobb i Hongkong

*JobsDB.com är en asiastisk rekryteringssajt.

www.jobsdb.com.hk

*Recruit.net är en Hongkong-baserad rekryteringssajt.

www.recruit.net

*Handelskammaren i Hongkong hjälper i viss mån sina medlemmar att förmedla kontakter till företag och rekryteringskonsulter. Dessutom finns möjlighet för jobbsökande att lägga upp sin cv på sajten.

www.swedcham.com.hk

*Investors rekryteringsbolag Novare har viss verksamhet i Asien och ett kontor i Hongkong. Rekryterar personer till Investors intressesfär men även till externa bolag genom dotterbolaget Novare Asia.

www.novare.se

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF