På jakt efter morgondagens småbolagsvinnare

Fastighetsprojektet på Albyberget gav storvinst. Få tog dock notis att affären blev startplåten till en av Nordens mest namnkunniga investeringslådor för småbolag.
På jakt efter morgondagens småbolagsvinnare - stora-analysen-nr-13_binary_6953120.jpg

KÖP Botkyrka, den 5 april 2018. Ett pressmeddelande kungör att Mitt Alby med 1 274 lägenheter på Albyberget köps av den expansiva miljonpro­gramsvärden D Carnegie & Co. Säljare var doldisbolaget Byggmästare Ahlström, som gör ett rejält klipp. Fastigheterna förvärvades 2013 av kommunens allmännytta, Botkyrkabyggen. Efter återbetalda lån kom Byggmästaren ur affären med hela 850 miljoner kronor i kassan. Dessutom ingick nytryckta aktier i Hembla, det nya namnet på D Carnegie, för 125 miljoner kronor.

Bolaget listades på First North sent år 2014. Ställ teckningskursen på 58 kronor mot en kurs på 145 kronor i skrivande stund, så har Byggmästarens aktie redan totalavkastat över 150 procent inräknat utdelningar. Många missade dock att storaffären inte var ett uppköp. Styrelsen fick stämmans mandat att rikta om verksamheten åt ett nytt håll: Byggmästaren ska nu bli ett investmentbolag och börsen får en ny småbolagsspecialist, med både mandat och rätt ägarnätverk för att kunna och våga agera opportunistiskt på nordiska småbolagslistor och i nordiska onoterade småbolag.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här