Palantir ansöker om direktnotering på New York-börsen

Amerikanska dataanalysföretaget Palantir har lämnat in en ansökan om direktnotering på New York-börsen med en lockup-period för vissa ägare. Det framgår av inskickade dokument.
Palantir-grundaren Peter Thiel.
Palantir-grundaren Peter Thiel. Foto: J. Scott Applewhite
I de inskickade dokumenten framgår det också att bolaget gick back 580 miljoner dollar på 743 miljoner dollar i intäkter förra året. Förlusten har under första halvåret 2020 krympt till 165 miljoner dollar samtidigt som intäkterna fortsatt stiga med 49 procent till 481 miljoner dollar.

Palantir grundades 2003 och säljer mjukvara för dataanalys som används av regeringar och stora företag globalt. Företagsvärdet är 20 miljarder dollar enligt senaste finansieringsrundan från 2015. Enligt Reuters siktar Palantir på en värdering av cirka 26 miljarder dollar i samband med noteringen.

En lockup-period är en tidsperiod som delägare i bolaget måste vänta ut innan de kan sälja sina aktier i bolaget.

Palantirs mest kända medgrundare är Peter Thiel, en av hjärnorna bakom betaltjänsten Paypal.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets