Pandora lyfter portföljen

Medan börsindex sett tvära kast på kortsiktiga rubriker, så fokuserar Nordiska Värdeportföljen på det längre perspektivet. På slutet har det betalat sig att ha hårdblankade Pandora i portföljen.

Sedan förra avstämningen i magasinet har Nordiska Värdeportföljen stärkts nära 3 procentenheter medan Stockholmsbörsens breda index OMXSGI backat dryga 2 procentenheter. Inspirationsportföljens totalavkastning sedan starten den 15 december är nu +16,4 procent (+13,6). Avkastningsgapet till index är nu hela +18 procentenheter (+13).

De gångna tre veckorna har i synnerhet Pandora (22 procents portföljvikt) lyft portföljen. Här pågår en intressant kamp mellan hedgefonder som blankat, det vill säga lånat in och sålt aktier i hopp om att tjäna pengar på nedgång, och det danska smyckesbolaget, som riktar alltmer av sitt kassaflöde till återköp av sin nedpressade aktie. Inräknat återköp planeras motsvarande dryga 8 procent av aktiekursen överföras till ägarna i år, vilket gör Pandora till en dold högutdelare. Läget är nu grovt sett: antingen återköper Pandora baserat på något så när korrekt bedömda framtidsutsikter eller så har hedgefonderna en mer realistisk bild av en framtid kantad av allvarliga problem. Så länge värderingen är låg, och inte motiveras av svag fundamenta, ser börsredaktionen fortsatt läge att ta den högförräntande och kapitallätta smyckesmaskinens parti.

I tredje största innehavet Ratos (12 procent) har norska offshore-innehavet Aibel fått intentionsavtal på en ny plattform vid Lundin Petroleums Nordsjö-fynd Johan Sverdrup. Kontraktet väntas bli Aibels största hittills, med ett värde på cirka 8 miljarder norska kronor. Ratos äger 32 procent av Aibel.

Operatörsinnehavet Telenor (4 procent) fortsätter renodlingen och säljer hela sin Östeuropaverksamhet, 9 procent av omsättningen, för motsvarande 27 miljarder norska kronor nettoskuldjusterat. Reavinsten blir 3 miljarder. Därtill har kinesiska Ant Financial, mest känt för betaltjänsten Alipay, släppts in som 45-procentig delägare i Telenors pakistanska mobilbetalnings- och mikrofinanstjänst TMB. Nu väntas extrautdelning på 4,4 norska kronor per aktie, utöver ordinarie 8,1 kronor per aktie, och därtill söks nytt återköpsmandat. Börsredaktionen ger tummen upp då affärerna frigör lite av den norska telekomoperatörens inlåsta övervärden som börsen hittills inte velat betala för.

Börstappet tillskrivs dels handelskrigsskrammel mellan USA och Kina, vilket är en oroande utveckling för Sveriges exporttunga ekonomi och börs, och dels ökad regleringsoro kring de amerikanska internetjättarna, senare års indexdraglok i USA. Som bolagsinvesterare gäller det dock att inte ryckas med och spekulera bort sig baserat på magkänsla när indexrörelser kittlar eller skrämmer lite extra. Den senaste rundan rubriker som tillskrivs ha ”orsakat” en ny uppgångs- eller nedgångsvåg på daglig, veckovis eller månadsvis basis må vara intresseväckande, men kopplingen till långsiktiga bolagsinvesteringar har ungefär samma tyngd som gårdagens väder.

Att börsen kan liknas vid en popularitetstävling på kort sikt och en våg på lång sikt, den amerikanske värdeinvesteringsgurun Benjamin Grahams välspridda liknelse, är ett mer sunt förhållningssätt till investeringar för flertalet privatinvesterare. Att veta att börscykeln generellt är långt gången och att ha format sig en bild av olika bolags möjligheter och risker är viktig information att ha i bakhuvudet.

Sentiment och fundamenta, alltså. Resten sorteras inte under investeringar utan under trading och brus.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.