Vitrolife
Pånyttfödd Kina-marknad
Och vad bättre är: Vitrolife är ett av få börsbolag som lyckas kombinera hög tillväxt med goda vinster. Bolagets rörelsevinst under kvartalet uppgick till 66 miljoner kronor, upp 50 procent.
Lönsamheten förbättras stadigt och som en konsekvens höjde bolaget under det senaste året rörelsemarginalmålet till 30 procent, en nivå som nu uppnås med råge.
Bolaget växer delvis genom förvärv, men mest organiskt och drar stor nytta av att den västerländska livsstilen, där förstagångsföräldrarna blir allt äldre, sprids över världen. Med äldre föräldrar ökar också sannolikheten för ofrivillig barnlöshet, vilket i sin tur betyder att efterfrågan på Vitrolifes produkter och tjänster ökar.
Under det tredje kvartalet kan bolaget glädjas åt att marknadstillväxten har vänt uppåt i Kina, som är världens största marknad för konstgjorda befruktningar. På några års sikt väntar sig ledningen nu ytterligare försäljningslyft. Bakgrunden är det färska beskedet att Kina planerar att överge enbarnspolitiken, något som enligt bedömare skulle betyda att det finns ett uppdämt behov och att upp till 80 miljoner kinesiska par kan bli aktuella för att skaffa ett andra barn. Eftersom många av enbarnsföräldrarna är äldre kan de ha svårt att bli gravida igen.
”På några års sikt kan beslutet bidra positivt till efterfrågan /…/ i Kina, men på kortare sikt är bedömningen att det endast får en begränsad påverkan”, kommenterar Thomas Axelsson, vd vid Vitrolife.
Marknaden väntas fortsätta öka betydligt snabbare än BNP-tillväxten under många år framåt, enligt ledningen i storleksordningen 5–10 procent årligen. Med Vitrolifes strategi att förvärva närliggande och kompletterande verksamheter kan bolaget nå en uthållig tillväxt på det dubbla, helt enligt de egna ambitionerna.
Vitrolife fick en förnyad köprekommendation i mars i år och riktkursen på 192 kronor passerades i slutet av oktober. Efter kvartalsrapporten handlas aktien på nya rekordnivåer, men värderingen är alltjämt attraktiv för ett kvalitetsbolag. Köp med riktkurs 247 kronor.
nullnull
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.