Peab redo varsla fler

Lokala varsel förbereds på flera håll inom Peab-koncernen. Under fjärde kvartalet sjönk antalet byggstarter kraftigt.

Peab genomförde projektnedskrivningar, reserveringar och värdekorrigeringar av mark i det fjärde kvartalet inom sina verksamheter i såväl Sverige, Norge som Finland.

Det säger Peabs finanschef Mats Leifland till Nyhetsbyrån Direkt.

– Reserveringarna är inom något bostadsprojekt och även kommersiellt projekt. När det gäller Norge och Finland så avser vi dra ner omsättningen utifrån den marknadssituation vi ser. Det tar tid, vi måste avsluta de pågående projekten men vi ser inte några ytterligare engångsposter i dagsläget, säger han.

Totalt belastades det fjärde kvartalet med cirka 200 miljoner kronor av dylika kostnader och då inkluderas även kostnader för personalneddragningar. Huvuddelen är enligt Peab hänförlig till den norska verksamheten.

När det gäller just personaldelen pekar Mats Leifland på att det varit få uppsägningar under 2008 men däremot fler varsel.

– Vi kan komma att få se lokala varsel i Sverige, Norge och Finland även framöver där vi anpassar organisationen efter den lokala efterfrågan, säger han.

Peab ser på framtiden som en jättestor utmaning men bolaget pekar samtidigt på de stora möjligheter som finns inom såväl anläggning som bostadssidan där det sistnämnda segmentet kryddas av en optimism gällande hyresrätter.

– Enligt mäklarstatistiken har marknaden kommit tillbaka något i början på året och det är väl vår uppfattning också. Det finns en grundläggande efterfrågan och ett behov men om det sedan innebär bostäder eller hyresrätter får vi se. Vi tror vi får se ett ökat intresse för hyresrätter, säger Peabs finanschef Mats Leifland men pekar samtidigt på att själva finansieringsfrågan fortfarande är ett problem.

Samtidigt som han säger sig vara optimistisk om att Peab ska kunna sätta igång fler hyresrättsprojekt 2009 jämfört med 2008, både egenutvecklade och till tredje part, står det klart att bolaget utgår från små volymer.

– Under 2008 var det relativt få hyresrättsprojekt och jag kan inte kvantifiera hur stor ökning vi tror på, säger Mats Leifland.

När det gäller egenutvecklad bostadsproduktion, bostadsrätter och småhus, produktionsstartade Peab 118 bostäder det fjärde kvartalet 2008. Det visar på en kraftig inbromsning och ger ett helårsutfall på 1.496 produktionsstarter.

Mats Leifland vill inte säga om 118 på något sätt är en representativ siffra för de kommande kvartalen.

– Långsiktigt menar vi att vi i en normal marknad ska kunna sätta igång mellan 2.000 och 2.500 produktionsstarter per år. Vi har en ambition att kunna ligga i den nivån när marknaden kommer tillbaka, säger han.

Peab redovisar ett resultat före skatt på 35 miljoner kronor (446) för det fjärde kvartalet.

Resultatet belastas med antal projektnedskrivningar och reserveringar, vilka tillsammans med kostnader för neddragning av personal uppgår till cirka 200 miljoner kronor. Huvuddelen av kostnaderna är hänförbara till den norska verksamheten, skriver Peab.

Vidare framgår att resultateffekten av värdering av Brinovainnehavet till verkligt värde uppgick till -302 miljoner kronor (-203).

Analytikernas snittprognos för resultatet före skatt enligt SME Direkts sammanställning låg på 240 miljoner kronor före skatt och estimaten inkluderade engångsposter om i snitt 207 miljoner, varav 200 miljoner kronor var hänförligt till Brinova-innehavet.

Nettoomsättningen uppgick till 9.408 miljoner kronor (9.607), jämfört med förväntade 10.201 miljoner, och rörelseresultatet blev 243 miljoner kronor (472). Analytikerna hade i snitt räknat med ett rörelseresultat på 457 miljoner.

Peabs orderingång under kvartalet uppgick till 6.420 miljoner kronor (9.024), jämfört med väntade 7.558 miljoner.

Det ger Peab en orderstock på 24.233 miljoner kronor per den 31 december, att jämföra med 27.307 miljoner i september.

Utdelningen föreslås bli 2:25 kronor per aktie (2:25), mot förväntade 2:11 kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.