Petter Stordalen tar över Ving

Det blir den norske hotellmagnaten Petter Stordalen som går in som ny ägare till charterbolaget Ving, meddelar företaget under en presskonferens.

Petter Stordalen tar över hela den nordiska delen av resekoncernen Thomas Cook. Det är det Stordalen-kontrollerade Strawberry Group som tillsammans med Altor Fund V och TDR Capital ingått avtal att förvärva Vinggruppen som har totalt 2 300 anställda i Ving, Spies, Tjäreborg och Thomas Cook Airlines Scandinavia.

– Jag är oerhört glad över att Stordalen, Altor och TDR blir våra nya ägare. De nya ägarnas stora branscherfarenhet och finansiella styrka kommer att ge oss den långsiktiga stabilitet vi behöver samt helt nya möjligheter att utveckla vårt kunderbjudande framöver. Affären betyder också att jobben för de drygt 2 300 personer som jobbar inom Vinggruppen, inklusive vårt flygbolag, räddas. Jag vill rikta ett stort tack till alla våra gäster som visat oss ett enormt stöd under de senaste veckorna. Tillsammans med de nya Nordiska ägarna ska vi nu fortsätta ge våra gäster de bästa veckorna på året, säger Magnus Wikner koncernchef Vinggruppen i ett pressmeddelande.

Petter Stordalen, kontanternas framtid och jävig kursraketNytt avsnitt för podcast Affärsvärlden är ute nu. Bland annat reder Johan Anderberg ut begreppen kring Maria Wetterstrand-effekten.  

Beskedet möttes av massiva applåder under presskonferensen.

– Ingen har gissat rätt, sade koncernchefen Lars Magnus Wikner under presskonferensen angående spekulationerna kring den nya ägaren. Såväl investmentfirman Triton som det kinesiska konglomeratet Fosun ska ha visat intresse för Ving.

Strawberry Group och Altor köper 40 procent vardera av bolaget och TDR Capital resterande 20 procent.

Några av de svenska bolagen försätts i konkurs för att verksamheten direkt ska kunna tas över av en nybildad koncern som skapats av de nya ägarna.

Vings ägare Thomas Cook-gruppen gick i konkurs för ungefär en månad sedan, den nordiska enheten har dock varit lönsam.

Petter Stordalen har gjort sig känd som ägaren bakom Nordic Choice Hotels.

”Det är inte intressant att prata om pengar”Hotellmagnaten Petter Stordalens imperium värderas till omkring 30 miljarder kronor. Affärsvärlden besökte honom på nybyggda Clarion Hotel The Hub, i centrala Oslo. 

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här