Pillerjättarnas fiende # 1

Ingen person har skakat om läkemedelsindustrin så mycket som David Graham, frispråkig forskare på den amerikanska myndigheten FDA. Astra Zeneca hör till de drabbade bolagen, och Grahams jakt på den svensk-brittiska jätten är inte över.

David Graham är mannen som tidigt varnade för skandalmedlet Vioxx och sedan fick rätt. Han har också levererat två dråpslag mot Astra Zeneca, när en av hans studier bidrog till att bolagets blodproppsmedel Exanta fick nobben av FDA och när han i kongressförhör varnade för farliga biverkningar av kolesterolsänkaren Crestor.

Genom sina uttalanden har den katolske sexbarnspappan Graham, forskare inom läkemedelssäkerhet på FDA, utmanat hela läkemedelsindustrin och hyllats för sitt mod. Affärstidningen Forbes utsåg honom till Årets ansikte 2004. Han är fortfarande kvar på FDA, skyddad av lagstiftningen kring anställda som slår larm när statliga myndigheter missköter sina arbetsuppgifter.

I dag är han tystare. När han träffar Affärsvärlden gör han det i smyg efter jobbet på ett hotell. Men han har inte gett upp hoppet om ett förändrat FDA, som mer tar hänsyn till allmänhetens behov av läkemedel med hög säkerhetsprofil än industrins vilja att tjäna miljarder. Och han varnar fortfarande för Crestor.

– Crestor borde ses som andrahandsrekommendation som ges till patienter som inte reagerar på de blodfettssänkande mediciner som redan finns. Vetskapen om att Crestor höjer risken för skador på njurarna och att höga doseringar kan medföra allvarliga muskelproblem borde räcka för att FDA ska agera.

FDA sade i ett utlåtande i mars att nyttan med Crestor överstiger riskerna. Räcker inte det?
– FDA går Astra Zenecas ärende. Det finns redan ett antal statiner som sänker dödligheten och leder till färre hjärtinfarkter, men med Crestor har vi inte den informationen ännu, för de studierna är inte klara ännu.

Astra Zeneca har stora studier på gång som ska visa hur effektivt Crestor är.
– Utmaningen för oss alla är att genomskåda vad Astra Zeneca håller på med. Marknadsföringen av Crestor är massiv och det marknadsförs som ett mer kraftfullt medel där 10 milligram Crestor beskrivs som lika effektivt som 20 milligram av Pfizers Lipitor. Men det finns inget belägg för att en lägre dos skulle ha betydelse för säkerhetsprofilen.

– Allmänheten måste få klart för sig att det inte är helt riskfritt att använda de läkemedel som FDA godkänt. Betänk att jag i samma kongressförhör varnade för Pfizers smärtmedicin Bextra, och fick massiv kritik från FDA för det. Fyra månader senare drog Pfizer bort Bextra från marknaden.

Varför sköter inte FDA sitt jobb, anser du?
– Problemet ligger i frågeställningen när det gäller biverkningar. När ett medel ansöker om godkännande kräver FDA att läkemedelsbolaget med 95 procents säkerhet ska bevisa att medlet är mer effektivt än placebo. När det gäller säkerheten är bevisbördan den omvända. Då utgår FDA från att det är säkert. För att en biverkning ska ha betydelse måste vi kunna påvisa att det är 95 procents sannolikhet att risken är signifikant. Hur lätt är det? Det här har inte allmänheten förstått ännu.

DA agerar visst, bland annat genom att kräva hårdare etikettering, exempelvis på Crestor.
– Etikettering är mest ett bekvämt sätt för cheferna att tysta oss som jobbar med läkemedelssäkerhet. Cheferna säger bara ”gå i väg, vi sätter det på etiketten så är problemet löst.” Men alla vet att ingen läser etiketter, det vet FDA, och det vet läkemedelsindustrin. Det enda som fungerar är restriktiv distribution som kräver att ett läkemedel bara förskrivs i speciella situationer eller återtas från marknaden helt och hållet.

Konsumentorganisationen Public Citizen har inte gett upp kampen mot Crestor. Hur tror du det slutar?
– Public Citizen kommer fortsätta bråka och FDA kommer stå på sig tills någon gör en studie som påvisar problemen. Men jag tror allmänheten tagit till sig budskapet, och läkarna kommer nog att se Crestor som en andrahandsrekommendation ändå. Det är det viktiga.

Att Exanta inte blev godkänt i september sägs bero på att FDA ville statuera exempel, och Exanta ”offrades” som en följd av Vioxx. Delar du den uppfattningen?
– Det är möjligt att kommittén blev mer försiktig men det betyder inte att beslutet var fel. I de data som presenterades på FDA:s kommittemöte framgick det tydligt att Exanta hade allvarliga säkerhetsproblem med effekter på levern. Astra
Zeneca kunde aldrig bevisa att leverkomplikationer förhindrades genom övervakning. Dessutom visste Astra Zeneca mycket väl att amerikanska läkare inte övervakar levern på det sätt som bolaget förespråkar.

– Frågeställningen med leverövervakning hanterade vi när diabetesmedicinen Rezulin blev indragen 2000. Då hade ett antal hundra människor redan hunnit dö. Säkerhetsprofilen på Exanta var värre, så Astra Zeneca borde förstått allvaret.

Du är fortfarande kvar på FDA, men hur länge till?
– Jag hade tur som skyddades av Charles Grassley, kongressman från Iowa, men FDA vill fortfarande bli av med mig. Jag får inget verkligt spännande vetenskapligt att göra längre. Slutar jag kommer FDA:s chefer och företrädarna för läkemedelsindustrin bjuda till fest.

Hur orkar du?
– Jag visste vad jag gav mig in på när jag vittnade. Jag visste att jag skulle få problem om jag sade sanningen, men jag kände att det var det enda riktiga. Jag har också ett ansvar, jag har min religiösa tro och jag har ju haft rätt. 120 000 människor fick hjärtattack och 60 000 hann dö av Vioxx innan FDA agerade. Det är oförsvarbart. All information fanns redan för 4,5 år sedan. I Washington finns ett minnesmonument med namn på alla 58 000 som dog i Vietnamkriget. Lika många har dött av Vioxx, men FDA har inte ens bett om ursäkt.

__________________

FARLIGA PREPARAT
ENLIGT DAVID GRAHAM

Accutane, acne (Roche)
Accutane har tre sidor med varningstext som bland annat riktar sig till gravida och ammande kvinnor. David Graham tycker inte att det är tillräckligt.

Arava, reumatism (Sanofi-Aventis)
Hög risk för leverskador, men FDA konstaterade nyligen att ”Aravas fortsatta existens är viktig”.

Crestor, kolesterolsänkare (Astra Zeneca)
Vid användning av större doser påvisades risker för muskel-, lever- och njurskador, som inte funnits i andra liknande medel. Någon studie på stora patientgrupper med lägre doser har inte gjorts ännu men David Graham tycker att det finns skäl att vara försiktig.

Serevent, astmamedel (Glaxo Smithkline)
Studier gjorda i England 1996 pekar på tveksam säkerhetsprofil, och Graham vill att FDA gör egna studer. FDA skärpte varnings-
texten 2003.

Meridia, viktminskning (Abbott)
Graham varnar för att risken för hjärtproblem överväger fördelarna.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.